Norge
Oslo 20200929. 
Folk med munnbind på Jernbanetorget i Oslo. Byrådet i Oslo innfører påbud om bruk av munnbind i kollektivtrafikken fra tirsdag kl 12.00
Foto: Jil Yngland / NTB

Disse korona-reglene gjelder nå

Er du usikker på hvilke korona-regler som gjelder hvor? Her får du en oversikt.

Denne saken ble sist oppdatert 11. desember.

Korona-viruset fortsetter å spre seg i hele Norge. Regjeringen har kommet med flere tiltak for å stoppe smitten. Vi har nå nasjonale anbefalinger og regler som gjelder alle i Norge.

Samtidig kan kommunene innføre egne regler. Oslo er den kommunen med flest smittede. I uke 45 innførte byrådet de strengeste reglene siden mars.

Tiltak i Oslo:

* Byrådet vil at folk i Oslo skal møte maks ti personer i uka. Det er utenom skole og jobb.

* Alle sosiale samlinger utenfor private hjem forbys. Det gjelder for eksempel bryllup og konfirmasjoner. Unntak er begravelser og bisettelser.

* Det blir bare lov til å være ti personer i juleselskap hjemme. I mye av Norge er grensen ti gjester, i tillegg til dem som bor der. I Oslo er grensen ti personer, inkludert de som bor der.

* Det er full skjenkestopp i Oslo. Det er altså forbudt å servere alkohol. Barer og restauranter kan likevel holde åpent.

* All fritids-aktivitet for voksne stenges. Både treningssentre, svømme-haller, kinoer og teatre skal stenge. Bibliotek får holde åpent.

* Det blir en grense på hvor mange ungdommer mellom 13 og 19 år som kan være med på innendørs fritids-aktiviteter. Det kan bare være 20 personer som deltar samtidig. Det gjelder for eksempel kor, korps, teater, speider, dans og organisasjoner. Forbudet skal ikke gjelde barn som går på barneskolen.

* Oslo stenger fritids-klubber og kulturskolen for dem i ungdomsskole-alder eller eldre.

* Forbud mot innendørs bredde-idrett for ungdom mellom 13 og 19 år. Både fotball, turn, håndball, volleyball og friidrett stanses. Forbudet vil ikke gjelde barn på barneskolen. Idrett som foregår utendørs er greit.

* Reglene om smittevern blir strengere i videregående skole og på ungdomskolen. Det innføres rødt nivå.

* Ulike tros-samfunn får ha samlinger. Men det er en grense på at bare 20 personer kan delta. Det må også være faste plasser, med nok avstand mellom hver og en.

Reglene i Oslo gjelder fram til 7. januar. Her kan du lese mer.

Tiltak i Bergen:

* Maks ti personer kan samles i egne hjem. Unntak for familier med flere enn ti personer i samme husstand. Ungdom som bor ute av hjemmet for å gå på skole er inkludert hvis de er folkeregistrert i husttanden. Det kan også være unntak for barn. Da må de være i samme gruppe som de har i barnehager og barneskoler. Det må være en liste over hjem som har vært der. Den skal tas vare på i 14 dager. Den kan være viktig for å spore smitte.

* Skjenke-steder må stenge senest klokka 23. Det blir skjenkestopp fra klokka 22.30.

* Treningssentere, svømme-haller og idretts-haller er åpne. Men det er bare lov til å drive med trening for seg selv. Aktivitet i grupper eller organisert trening er ikke lov for voksne. Barn og unge under 20 kan likevel ha organiserte treninger. Men turneringer er ikke lov.

* Bibliotek åpner igjen. Men det er med grenser på hvor mange som kan være inne samtidig. Det skal være to meter avstand mellom folk..

* Det blir forbudt med mer enn 50 personer på offentlige arrangementer. Offentlige arrangementer som skjer utendørs har to ulike grenser. Det kan være 200 deltagere hvis det ikke er fastmonterte seter. Hvis setene er fastmontert, kan det være inntil 600 deltagere. Men da må det være delt i tre grupper på 200 personer. Og det må være mulig å holde nok avstand. Det er krav om å ha liste over gjester. Den må tas vare på i 14 dager.

* Det er mulig å ha private samlinger i et leid lokale. Da er det lov å ha 20 deltagere hvis det er en ansvarlig arrangør. Det er krav om å ha liste over gjester. Den må tas vare på i 14 dager.

* Påbud om digital undervisning for høyskoler og universiteter.

* Det er rødt nivå og hjemmeskole på videregående skoler.

Tiltakene i Bergen skal gjelde fram til 20. desember. Her kan du lese mer.

Begge byene har noen regler som er like. Det er påbudt med hjemmekontor, dersom det er mulig. Butikker og kjøpesentre må sikre at kunder har to meters avstand.

Munnbind skal brukes på buss, trikk og tog når det ikke er mulig å holde en meters avstand til andre. Det samme gjelder offentlige steder innendørs. Munnbind blir påbudt i taxi.

Alt dette kommer i tillegg til anbefalinger og regler for hele landet.

Anbefalinger for hele landet:

* Vi bør ikke ha flere enn fem gjester privat. Det er i hjem, hager eller hytter. Hvis alle gjestene bor sammen, kan de være flere. To familier kan møtes selv om de har mange barn. Regelen gelder ikke for barn i samme gruppe i barnehage eller skole.

* Det er lov å ha selskap med inntil ti gjester i jula. Men du kan bare være med på to slike selskaper. Du kan lese mer om regler for jula her.

* Har du vært sammen med venner? Eller ikke greid å holde en meters avstand i andre situasjoner? Da bør du holde to meters avstand til folk som har ekstra risiko for å bli alvorlig syk av korona.

* Unngå å reise i Norge, hvis du kan la være. Det er greit å reise til hytter der du ikke møter andre. Jobb-reiser som er nødvendige, er også greit.

* Det er ofte krav om å bruke munnbind eller ansiktsmaske på reise. Det gjelder særlig hvis det kan være mindre enn meter til andre reisende. Noen steder er det også anbefalt å bruke maske på offentlig sted og butikker.

* Videregående skoler og ungdomsskoler bør ha tiltak rødt nivå, dersom det blir enda mer smitte.

Regler for hele landet:

* Maks 20 personer kan samles privat på offentlige steder og i leide lokaler. 50 personer kan samles på arrangementer innendørs uten fastmonterte seter. Inntil 200 kan samles på arrangementer med seter som er montert fast.

* Arrangementer utendørs kan ha inntil 600 deltagere. Grensen er 200 personer om det ikke er seter som er montert fast. Hvis setene er montert fast, så kan det være tre grupper på 200 personer.

* Servering av alkohol stenger ved midnatt. Steder som serverer alkohol, kan ikke slippe inn nye gjester etter klokka 22.

* Folk som kommer til Norge for å jobbe fra områder med mye smitte, må i karantene. De kan ikke lenger slippe karantene ved å teste seg hver tredje dag.

* Arbeidstakere som har fritids-karantene, skal testes hver tredje dag. De skal bo på enerom de ti første dagene i landet. Arbeidsgiver skal legge til rette for avstand til andre. Det er når arbeidstakeren er i fritids-karantene.

* Reisende fra røde land må vise negativ korona-test når de kommer til Norge. Testen må være tatt under 72 timer før innreisen. Det er flere unntak for regelen. Kravet gjelder blant annet ikke for nordmenn.

* Personer som kommer til Norge, må ha fast bolig i landet. Turister og besøkende som ikke har eget sted å bo, må bo på karantene-hotell og teste seg i perioden for karantene. Dette gjelder også familie som kommer for å besøke slekt i Norge.

Mer fra Norge

På forsiden nå