Norge

– Mye smitte blant ungdom

Smitte med korona øker mest hos dem i alderen 13 til 19 år. Det bekymrer statsministeren.

– Denne uken har vi sett de høyeste smittetallene siden pandemien brøt ut. Slik åpner statsminister Erna Solberg fredagens pressekonferanse.

Det er mest smitte i Drammen, Oslo og Bergen, sier hun.

– Vi har nå 110 pasienter innlagt med korona. Det er en dobling på bare to uker. Og det er det høyeste tallet siden april. Situasjonen er alvorlig, sier Solberg.

Les også: 710 nye smittede – høyeste tallet hittil

Og det er fare for enda større økning, sier hun. Smitten øker nå mest blant personer i alderen 13 til 18. Det bekymrer statsministeren.

– Også dere må ha minst mulig kontakt med andre. Dere må holde god avstand til dem dere er sammen med, vaske hendene godt og være hjemme når dere er syke, sier Solberg til ungdommen. Hun legger til:

– Husk at dette gjør vi i solidaritet med dem som er eldre og andre sårbare grupper. Og vi gjør dette slik at vi kan slippe å ha like strenge tiltak i hele desember, slik at vi kan feire jul sammen med dem vi er glade i.

Solberg sier at tiltakene har ført til at folk generelt beveger seg mindre. Særlig i Oslo og Bergen. Det kan data fra Telenor vise.

– Nå venter vi på å se hvilken effekt tiltakene har på smittetallene, sier Solberg.

Les mer: Disse korona-reglene gjelder nå

De nye korona-reglene begynte å gjelde tirsdag denne uka. Effekten av dem kan vi først se 10 til 14 dager etter, sier Solberg.

Statsministeren sier hun skjønner at folk synes det er vanskelig med de strenge reglene.

– Jeg ber alle om å holde ut. Sammen skal vi klare dette.

Hun ber oss også om å holde sammen.

– Vi må ikke henge ut enkelt-grupper. Vi har fått høre om svensker og polakker som har opplevd å bli hetset. De har blitt beskyldt for å spre smitte. Det er altså ikke greit. Vi skal ta vare på hverandre, ikke hetse hverandre, sier Solberg.

Hun forteller at myndighetene nå har et godt samarbeid med grupper av innvandere over hele landet. De jobber med å få ut informasjon til alle. Klar Tale har tidligere skrevet om at helse-mydighetene gir informasjon om korona på flere språk.

Siste utgave

På forsiden nå