Norge
Bildet er av fire personer på hver sin talerstol. Fra venstre er det Geir Stene-Larsen, Monica Mæland, Bent Høie og Line Vold. Det er en lyseblå bakgrunn med riksløven.

Er forberedt på at flere blir smittet i jula

Reglene for å hindre smitte skal fortsette til midten av januar. Selv om færre blir smittet enn for to uker siden. Årsaken er at flere kan bli smittet i jula.

Det er ingen endring i hvor mange som blir smittet sist uke. Det er dårlig nytt etter to uker med stadig mindre smitte. Det gjør at de nasjonale reglene for å hindre smitte skal vare til midten av januar. Det er fordi myndighetene er forberedt på at det kan bli mer smitte etter jula.

– Vi vet at det er tungt å være i karantene. Særlig når det er tid folk helst vil ha sammen med famailie. Men vi er nødt til å fortsette med karantene. Også før jul. Vi har gjort noen endringer i helga. Det gjør det enklere for folk å oppholde seg på andre steder enn hotell, sier Monica Mæland. Hun er justisminister. Du kan lese mer om det her.

De andre reglene må også vare lenger, sier Bent Høie. Han er helseminister.

– I jula er mange på reise. Flere vil møte hverandre i sosiale samlinger. Det gjør at det blir mer risiko for smitte. Derfor beholder vi reglene. Vi tar en ny vurdering i andre del av januar, sier han.

Høie sier at han har hørt om folk som velger bort tester. Det skal være for å unngå å være i karantene i jula. Høie ber folk om å teste seg hvis de har symptomer. Han gjentar at alle må følge de nasjonale rådene og reglene.

Men Høie har også et håp om at ting kan bli bedre om kort tid. Mye av det er som følge av at en vaksine kan være på vei.

Les mer: Norge kan være sikret minst 500.000 doser vaksine før april

– Vaksiner er på vei. Hvis alle følger rådene håper jeg vi kan starte året med optimisme, sier Høie. Han håper også Norge unngår det som skjer i andre land i Norden.

– Det er ingen automatikk at det som skjer i våre naboland også skal skje her. Selv om både Danmark, Sverige og Finland nå har fått mange nye smittede, så kan vi unngå det. Men vi må være forberedt på at det samme kan skje her, sier Høie.

Line Vold er avdelings-direktør i Folkehelse-instituttet (FHI). Hun sier de er forberedt på at flere blir smittet i jula.

– Smitten gikk ikke ned i forrige uke. Derfor må vi vente med å slappe av. Det er naturlig at folk er i nærheten av andre i jula. Både på reise og i selskap. Vi blir ikke overrasket om det fører til mer smitte etter jula, sier Vold.

Høie sier det er ekstra viktig å ha lite smitte etter nyttår. Det er fordi noen må gi folk vaksiner. Det er også mange av de samme folkene som tar prøver for å finne ut om folk er smittet.

Vold og Geir Stene-Larsen sier at helsemyndighetene er godt i gang med å gjøre klart for at folk skal få vaksine. Stene-Larsen er assisterende helsedirektør. Norge skal være klare for å gi de første vaksinene like etter nyttår. Men det kan også bli raskere.

– Det er lite sannsynlig at noen får vaksine før jul, sier Høie. Men han åpner for at ting kan bli endret.

– Vi følger med på det som skjer i Europa. Hvis vaksinen blir godkjent tidligere der, så mener jeg at vi kan begynne vaksinering før. Men det avhenger at vi får noen vaksiner tidligere også, sier han.

Les også: Vil prøve å få godkjent vaksine før jul

Norge kjøper sine vaksiner sammen med Den europeiske union (EU).

Høie sier det nå er viktig at folk i helsevesenet og risikogrupper får vaksine. Da kan det bli mindre strenge regler igjen.

–  Hvis ting går som vi ønsker, så kan vi ha en sommer som blir mer som normalt. Men det blir nok noen tiltak da også, sier han.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå