Norge
Bildet er av tekt i plast på øya Lesvos. Det er fra leiren Kara Tepe. Flere tusen bor der etter at leiren Moria brant ned tidligere i høst.

Norge henter 50 flyktninger fra Moria etter nyttår

Norge har sagt at 50 flyktninger fra Moria-leiren skal få komme til Norge. Nå er det bestemt hvem det blir.

– Nå har vi endelig fått en liste på 50 navn fra Hellas. De har plukket ut flyktninger som skal bli flyttet fra Moria-leiren til Norge. Jeg håper det betyr at vi kan ønske dem velkommen til Norge om kort tid. Det sier Kjell Ingolf Ropstad til nyhetsbyrået NTB. Han er barne- og familieminister. Han er også leder for Kristelig Folkeparti (KrF).

– Forholdene i leiren er krevende. Derfor er det viktig for Norge å få hentet ut disse familiene. Myndighetene i Hellas har nå jobbet raskere. Det har tatt tid. Og pandemien har ført til at det tok enda lenger tid å plukke ut 50 navn, sier han.

Avisa Vårt Land var første avis som meldte at lista med navn var klar.  Flyktningene skal komme til Norge i januar og februar neste år, sier  Håkon Fenstad til avisa. Han er assisterende kommunikasjons-direktør i Utlendings-direktoratet (UDI).

– Det kommer både store og små familier fra Syria. Det er snakk om foreldre med barn. Det er ingen besteforeldre er blant de 50, sier han.

Flyktningene må kunne bevise eller overbevise om at de kommer er statsborgere i Syria. De må også være en del av en familie som har  mindreårige barn.

– Dette er barnefamilier. De kommer fra en svært sårbar situasjon. Det er svært gledelig at de nå endelig er et steg nærmere å komme til Norge, sier Guri Melby til NTB. Hun er leder i partiet Venstre. Hun er også kunnskaps-minister.

UDI fikk i høst jobben med å hente flyktninger fra Hellas til Norge. Det skjedde 9. september. Samme dag var det en stor brann på øya Lesvos. Det førte til at hele Moria-leiren brant ned. Der bodde det rundt 7.500 personer. De har bodd i en midlertidig leir siden da.

Mer fra Norge

På forsiden nå