Norge
Bilde 1 av 2

Stenger ned i Oslo og ni andre kommuner

Regjeringen tar ingen sjanser. Nå stenges nesten alt i ti kommuner. Det skal hindre at det endrede korona-viruset sprer seg. Skoler skal drive på rødt nivå. Butikker stenger.

Regjeringen holdt en pressekonferanse lørdag morgen. Der fortalte de om de nye tiltakene for hovedstaden.

Regjeringen stenger alle kjøpesenter, butikker og vinmonopol i ti kommuner.  Det skjer innen klokken 12 lørdag. Matbutikker, apotek og bensinstasjoner holder åpent. Skolene skal drive på rødt nivå framover. Det er fra torsdag.

De nye, strenge reglene gjelder for disse ti kommunene: Det er Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Nesodden, Oslo, Vestby, Våler, Moss, Ås og Nordre Follo.

– Hvis det sprer seg her, vil være krevende å stoppe for resten av landet. Vi må alle gjøre en innsats. Ikke bare for dette området, men for hele landet. Situasjonen er uoversiktelig når det gjelder smitte, sa Bent Høie lørdag. Han er helseminister.

Det er Folkehelse-instituttet (FHI) og Helsedirektoratet som har kommet med forslag om nye tiltak. De er svært strenge.

Høie sier at tiltakene er strengere enn 12.mars i fjor. Tiltakene vil foreløpig gjelde til og med 31. januar.

– Dette vil være krevende for mange i hverdagen, Vi gjør det vi kan for å stanse utbruddet med kraftige tiltak. Og forhåpentligvis klare å slå ned smitten i Norge. Vi er sikker på at vi kan klare det igjen, sa Høie.

FHI vurderer spredning av mutasjonen som stor. Vi kan ikke utelukke at dette viruset finnes i andre deler av landet. Og vi må være forberedt, sier Høie.

Dette er rådene regjeringen kommer med:

* Anbefaler at personer personer som er alvorlig syke eller i fare for å dø ved smitte, lever mer skjermet. De må holde avstand, gjerne 2 meter til andre . De bør ha hjelp til innkjøp. Sykmelding kan vurderes. De som bor med slike, bør leve med tilbaketrukne. De må holde avstand til personer i risikogruppe. Kommunen kan vurdere annen bolig. De bør bruke munnbind i kontakt med andre.

* Skoler:

Skoler og barneskole skal forberede drift på rødt nivå. Kommunerer kan beslutte å stenge skoler og barnehage.

Vidergående skole skal ha digital undervisning i uke 4. De skal forberede rødt fra uke 5. De som er på rødt nivå fra før, skal over fra uke 4.

Universitet som Høgskoler og fagskoler:  Undervisning skal gjøres digitale. Lokaler stenges for studenter.

Besøk:

Alle bør unngå besøk hjemme og sammenkomster. De som bor alene kan ha 1 til 2 faste venner. Barn og barneskoler kan ha besøk i egen kohort.

Jobb: Reise til arbeid anbefales kun hvis det er strengt nødbvendig. For de fleste gjelder krav om hjemmkontor. Arbeidsgiver må dokumentere at de ansatte har fått beskjed om dette.

Reiser: Kommune og fylkeskommune forsterke tiltak i kollektiv-transport som buss, trikk og tog. Det kan være at de får bare kjøre halvfulle.

Frisører: Forsterkede tiltak som bruk av munnbind der det ikke brukes fra før, og der det ikke er mulig å holde avstand.

Dette er de nye reglene:

* Alle arrangementer forbys, bortsett fra begravelser og bisettelser.

* Det blir et påbud om hjemmekontor.

* Butikker stenger. Vinmonopolet også. Det vil gjøres en vurdering av ulike butikker om hva som er nødvendig å holde åpent. Matbutikker, apotek og bensinstasjoner holder åpent.

* Skjenkestopp innføres.

* Det blir stans i breddeidrett barn og voksne. Stengt korps og teater og lignende.

* Serveringssteder stenger. Det gjelder også tros og livssynshus.

* Steder for fornøyelsesteder som bowlinghaller, stenger. Museer og andre offentlige steder stenger.

* Fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs stanses. Alle må bruke munnbind om ikke kan holde avstand.

Lørdag stengte alle kjøpesenterne i Oslo og i Nordre Follo. Bibliotekene Deichman i Oslo stenger alle sine bibliotek inntil videre.

Tiltakene som starter lørdag, er strengere enn da hele Norge stengte ned. Det var 12.mars i fjor.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå