Norge
Bildet er av Inga Marte Thorkildsen, Raymond Johansen og Robert Steen.

Det blir strengere tiltak i Oslo til etter påske

– Til alle i Oslo. Nå må alle ta personlig ansvar for å snu utviklingen. Jeg ber dere. Møt færrest mulig, besøk færre, hold avstand til etter påske, sa Johansen.

Raymond Johansen er leder for byrådet i Oslo. Han møtte pressen for å snakke om at flere blir smittet med korona.

– Det er tungt å stå her nå. For en halvtime siden fikk jeg vite at LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er død. Det kom som et stort sjokk, sa Johansen først.

– Vi har en svært alvorlig situasjon i Oslo. Muterte virus gjør at tiltak for å stoppe smitten har mindre effekt. Vi fikk mindre smitte fra andre land etter nyttår. Vi har levd med strenge regler i lang tid. Likevel ble 1.300 Oslo-folk smittet forrige uke. Jeg er enig med Erna Solberg. Vi må stoppe denne farlige utviklingen, sa han.

Derfor vil det bli strenge tiltak i Oslo til påska er slutt.

– Vi er i den mest krevende delen av pandemien. Vi har aldri hatt mer smitte. Det øker i alle bydeler i Oslo. I går ble 7.000 personer i Oslo testet. Det er flere enn én prosent av alle som bor i byen, sier Robert Steen. Han er helse-byråd i Oslo.

Han sier at de ventet å oppdage mer smitte når flere testet seg. Men det øker mer enn ventet. Steen sier at det muterte viruset er årsaken.

– Det er flere utbrudd i alle bydeler i Oslo. Det skjer i barnehager, skoler og på jobb. Det skjer på fest og i andre samlinger, sier han.

Johansen ber også folk fortsette å teste seg.

– Flere tester seg. Folk får svar raskt. Det er bra. Er du i tvil, så er det ingen tvil. Gjør det.

Han sier alle må bidra til at det blir mindre smitte.

– Til sommeren kan de fleste voksne være vaksinert. Det hjelper lite nå. Akkurat nå må vi få mindre smitte. Og det må vi gjøre med de tiltakene vi kan, sier han.

– Faren er ikke over før den er helt over. Til alle i Oslo. Nå må alle ta personlig ansvar for å snu utviklingen. Jeg ber dere. Møt færrest mulig, besøk færre, hold avstand til etter påske, sa Johansen.

Les også: Folkehelse-instituttet (FHI) sier tirsdag at Oslo er en av byene som vil få flere vaksiner i tida framover. 

Oslo skal ha strengere regler og tiltak fra onsdag.

– Vi har klart å få ned smitten i Oslo flere ganger. Det muterte viruset gjør det vanskeligere denne gangen. Vi ser det samme i flere andre land. Vi ser det smitter raskere blant de unge. Smitten øker i hele byen og i alle aldre. Men særlig blant de mellom ti og 19 år, sier Johansen.

Han sier det har vært viktig å unngå at tiltak rammer barn og unge. Men nå er det umulig. Det gjør at de blant annet vil innføre rødt nivå i barnehager og skoler fra torsdag. De første kan ha hjemmeskole allerede onsdag.

Johansen sier det er ett tall som viser hvor alvorlig situasjonen er. Siden midten av februar har det blitt langt flere korona-smittede som trenger hjelp på sykehus. Det har økt fra 18 til 76 personer på et par uker.

– Vi har levd ett år med strenge tiltak. Det gjør at det må mer til før vi gjør tiltak enn for ett år siden. Det er fordi de negative følgene blir større etter ett år med tiltak, sier Inga Marte Thorkildsen. Hun er skole-byråd i Oslo.

– Vi har fått klare råd fra Folkehelse-instituttet (FHI). De sier vi bør ha rødt nivå på skoler og barnehager nå. Det er mange som er i karantene nå. Det er krevende for både barna og familien. Det vil være mindre krevende for dem med rødt nivå enn å være isolert eller i karantene. Skoler og barnehage skal altså være åpne, sier hun.

– Tiltakene gjelder fra onsdag. Skoler som trenger bedre tid kan ha hjemmedag i morgen. Fra torsdag skal alle skoler og barnehager være på rødt nivå. Det betyr at det må være noe undervisning hjemmefra, sier hun.

Thorkildsen sier det er fordi gruppene må være mindre. Da mangler de bygg hvor elevene kan være. Det jobber de med å finne, sier hun.

Mer fra Norge

På forsiden nå