Norge

Bilde 1 av 2

Hun sier nei til salget av Bergen Engines

Regjeringen vil stoppe salget av Bergen Engines, sier Monica Mæland.

Monica Mæland er justisminister i Norge. Hun sier at regjeringen vil stoppe salget av Bergen Engines. De mener at et salg kunne være skadelig for Norge og allierte land. Det ville vært en fordel for Russland, sa hun i Stortinget tirsdag.

Bergen Engines er en motor-fabrikk som er eid av selskapet Rolls-Royce. De har ønsket å selge fabrikken. THM Group fra Russland ønsket å kjøpe den. Mæland sier at regjeringen fikk vite om ønsket i desember. De har jobbet med saken siden den gang.

Mæland sier også at de er kjent med hvem som er eiere av TMH Group. Hun sier de har et forhold til myndighetene i Russland.

Flere har ment at regjeringen måtte stoppe salget. Årsaken er at fabrikken har laget motorer til flere skip i marinen i Norge. De har også avtaler med andre land som er med i alliansen Nato. Et av disse landene er USA.

Mæland sier at Norge og Russland mangler et sikkerhets-samarbeid. Det har ført til at saken måtte bli vurdert ekstra nøye. De måtte finne ut hvilke følger det fikk at fabrikken ble kontrollert av noen i Russland. De måtte også finne ut om det kunne true sikkerheten til Norge, sa Mæland i Stortinget.

Regjeringen mener at fabrikken har viktig teknologi. De lager også en viktig type motor. Det ville vært viktig for Russland å få kjøpe den. Mæland sa at landet har hatt vansker med å få tilgang på slik teknologi siden 2014.

Saken har vært mye i media etter at det mulige salget ble kjent i februar. Rolls-Royce satte salget på pause 9. mars. De fikk beskjed om at salget blir stanset 18. mars, ifølge Mæland. Salget vil bli formelt stoppet fredag. Det skjer i statsråd.

De tillitsvalgte ved Bergen Engines frykter for følgene av at salget ble stoppet. De er redd for at mange må slutte i jobben. Roar Abrahamsen  er en leder i Fellesforbundet i Bergen. Han er kritisk til at salget blir stoppet uten at det er en alternativ plan.

– Det er forjævlig. Det er tafatt og pinlig. Det skaper stor usikkerhet. Vi frykter dette kan føre til at mange må slutte i jobben, sier Abrahamsen til kanalen TV 2.

TMH Group sier de er skuffet over at salget er stoppet. De mener de har vært åpne og ærlige i hele prosessen med å kjøpe Bergen Engines.

– Verken vi eller dagens eiere fant noe som skulle tilsi at et salg skulle være omfattet av sikkerhetsloven i Norge. Det skriver de i en pressemelding.

Mer fra Norge

På forsiden nå