Norge
Bildet viser ski og folk på et alpinsenter. De sitter tett.

Slik blir det ikke denne påsken

Regjeringen kom tirsdag med nye strenge korona-regler for hele landet. Nå avbestiller folk påskeferien på hotell og skisteder.

Kommunene med mye hytter var klare. Påsken 2021 skulle de endelig tjene penger igjen. Nå opplever de at folk ikke kommer likevel. Årsaken er nye, strengee korona-regler.

Det vil få enorme følger, mener organisasjonen Virke Reiseliv. De jobber for bedrifter i reiselivsbransjen. Virke lagde en undersøkelse før påskeferien. Reisemål i fylket Viken er blant de mest populære. 24 prosent sa at de skulle reise dit. Det var blant dem som hadde tenkt å feire påsken i Norge. Bare tre av ti har planlagt å ta påskeferie i år.

Astrid Bergmål leder Virke Reiseliv. Hun sier påsken så lovende ut. Det var fordi folk skulle få lov til å reise på blant annet hotell i Norge. Også skistedene kunne melde om gode tall. Det ble annerledes med stadig strengere regler.

– Vi hører nå om massive avbestillinger på hotellene. Det får enorme konsekvenser. Fjorårets påske ble også avlyst, forklarer hun.

Bergmål sier det var flere enn noen gang som hadde planlagt påsken på hotell.

Krødsherad er en av hytte-kommunene i Viken.. De har blitt sterkt påvirket av tiltakene fra myndighetene. Ordføreren sier det er dramatisk når skisteder ikke tjener penger på to år.

– Nå som vi har flotte vinterforhold, har vi forventet mange påsketurister. De kan fortsatt komme. Men det  blir veldig annerledes, forteller ordfører Knut Martin Glesne  til NTB.

Virke Reiseliv krever at de som driver med reiser må får mer hjelp. De mener blant annet at regjeringen må våkne. De som må stenge, trenger mye mer hjelp.

– Flere aktører må nå sende ansatte rett i permittering. Mat og drikke går til spille. Det koster selskapene masse penger. Det er ting de må få hjelp til, sier Virke.

De ber regjeringen betale for de permitterte. Og at selskapene kan få dekket varer som blir ødelagt som følge av nedstengingen.

Mange pleier også å reise til Innlandet på påskeferie .25 prosent hadde planlagt på dra dit, ifølge undersøkelsen

Jon Halvor Midtmageli er ordfører i Øyer kommune. Der ligger Hafjell alpinsenter. Han sier at kommunen og næringslivet er godt forberedt på påsketurister. Han sier at de vil ta imot mange færre gjester enn normalt.

– Men vi håper jo at vi kan ha åpent og ha en så normal påske som mulig, sier han.

Mer fra Norge

På forsiden nå