Norge
Bildet viser statsminister Erna Solberg.

Statsministeren får 20.000 kroner i bot

Statsminister Erna Solberg må betale 20.000 kroner i bot. Hun brøt regler om smittevern.

Statsminister Erna Solberg får en bot på 20.000 kroner. Hun brøt regler om smittevern under feiringen av 60-årsdagen sin. Det skjedde på Geilo i Viken i vinterferien.

– Selv om loven er lik for alle, er ikke alle like, sa politimester Ole B. Sæverud fredag. Han fortalte pressen hva politiet hadde bestemt i saken.

Familien til statsministeren var samlet på Geilo. De var for mange sammen på restauranten Hallingstuene 26. februar. Solberg var med på å arrengere middagen. Det gjorde hun sammen med ektemannen Sindre Finnes. Men hun var ikke selv til stede under middagen. Hun skulle ha vært der, men hun fikk problemer med et øye. Hun måtte til sykehus i Oslo.

Sindre Finnes får påtale-unnlatelse. Det betyr at politiet mener han gjorde noe ulovlig da han var med og arrangere middagen, men han slipper straff.

– Jeg har ingen kommentar, sier Sindre Finnes til nyhetsbyrået NTB.

Restauranten Hallingstuene får heller ikke straff.

Statsministeren godtar boten fra politiet.

– Jeg tar politiets avgjørelse til etterretning. Tidligere har jeg sagt at hvis restaurant-besøket blir fulgt opp med bøter, så skal vi selvsagt gjøre opp for oss. Jeg beklager det som skjedde og kommer til å betale boten. Det sier Erna Solberg til NTB.

Familien til Solberg var samlet også dagen etter. De var 14 personer sammen i en leid leilighet. Der spiste de sushi. Men reglene er ikke klare nok. Derfor gir ikke politiet straff for dette.

Politiet ville ikke normalt gitt straff for det Solberg bidro med til middagen på Hallingstuene. Men Solberg er landets fremste tillitsvalgte. Og hun har flere ganger snakket om det regjeringen har bestemt for å hindre smitte, sa politimester Sæverud.

– Det vurderes derfor som riktig å reagere med straff. For å opprettholde publikums tillit til reglene om smittevern, sa han.

Solberg har allerede beklaget at de samlet flere enn ti medlemmer av familien hennes. Hun har innrømemt at hun ikke visste nok om reglene om smittevern.

– Jeg som hver eneste dag står og forteller om smittevern til det norske folk, burde kunnet reglene bedre. Men sannheten er at jeg ikke har sjekket reglene godt nok. Og dermed ikke fått med meg at når en familie går ut sammen og er flere enn ti stykker, så er det faktisk et arrangement. Det sa Solberg da kanalen NRK meldte om saken.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå