Norge
Bildet viser Marianne Evensen.

EFTA bekrefter at hun hadde lov å være i utlandet: – Utrolig deilig

EFTA-domstolen sier at folk hadde lov å ta med seg trygd til land i Europa. Også før 2012. Bedrageri-dømte Marianne Evensen sier det føles godt å høre det.

Marianne Evensen ble dømt for bedrageri i den såkalte Nav-skandalen. Hun dro til Danmark mens hun mottok arbeids-avklaringspenger. Det trodde hun at hun hadde lov til. Norske myndigheter var uenige.

Senere viste det seg at norske myndigheter hadde tolket reglene feil. Folk hadde lov til å ta med seg trygd til land i Det økonomiske europeiske samarbeids-område (EØS).

Onsdag bekreftet EFTA-domstolen dette. De sier at EØS-reglene gjaldt i Norge helt tilbake til 1994.

– Det er utrolig deilig å få det bekreftet. Det må jeg bare innrømme. Jeg er ikke helt ferdig med å lese alt ennå. Men det føles godt, sier Marianne Evensen til Klar Tale.

Norske myndigheter ba EFTA-domstolen om råd. De ville ha svar før Høyesterett skal behandle en av sakene i Nav-skandalen. Rådet fra EFTA og Høyesteretts avgjørelse er viktig for de andre sakene i Nav-skandalen.

Nå sier altså EFTA at det ikke var lov å stanse arbeids-avklaringspenger til folk som reiste utenlands.

– Det er jo på en måte en bekreftelse av det vi har ment hele tiden. Nå viser det seg at de mener at det går tilbake til 1994. Og da får myndighetene litt av en ryddejobb, sier Evensen.

Hun måtte sone 75 dager i fengsel for å ha lurt Nav med vilje. Retten trodde ikke på at hun ikke hadde skjønt reglene til Nav. Nå venter hun på å bli frikjent. Men det har allerede gått ett og et halvt år siden Nav-skandalen ble kjent.

– Nå håper jeg selvfølgelig at ikke myndighetene her hjemme finner enda mer som forsinker saken. Og at Høyesterett faktisk nå går i gang og gjør det de skal. At de nå begynner å rette opp feilene sine. Det er det eneste vi ser fram til nå, sier Evensen.

Flere regjeringer har trolig kunnet for lite om EØS-reglene. Det synes hun er skremmende å tenke på.

– Det er fryktelig betenkelig. Så det er jo bare å håpe på at de tar lærdom av det. Og gjør noen aktive, store grep for å få den kompetansen de faktisk trenger, sier hun.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå