Norge

Nå kommer EFTA-domstolen med råd om Nav-dommene

Hvor langt tilbake gjelder lovene for trygd i EØS-området? Det skal EFTA-domstolen si noe om onsdag. Det kan bety masse for de dømte i Nav-skandalen.

Saken er hentet fra Dagsavisen. Journalist Jens Marius Sæther har skrevet den. Klar Tale har skrevet om til lettlest språk.

I dag (onsdag) kommer EFTA-domstolen med en dom. Den er tett knyttet til den norske Nav-skandalen. Folk ble dømt for trygde-bedrageri av direktoratet Nav. Men de ble dømt etter feil regler.

Norsk Høyesterett skal bestemme hva som skjer videre i disse Nav-dommene. Men først vil de få råd fra EFTA-domstolen. Det skulle skje før Høyesterett behandlet en av straffesakene i trygdeskandalen. Hva som skjer med denne saken, vil bety mye for resten av straffesakene.

EFTA-domstolen har sett på saken til en mann i midten av 60-årene. Han ble dømt til 75 dagers fengsel. Det var for grovt uaktsomt trygdebedrageri. Mannen hadde oppholdt seg i et annet EØS-land. Det skjedde både før og etter at reglene om trygd i Den europeiske union (EU). Det ble den del av norsk lov i 2012.

EFTA-domstolen skal svare på i alt 16 spørsmål fra Høyesterett. De sier noe om hvordan EØS-reglene skal forstås og tolkes.

Norske myndigheter har allerede fått beskjed om en ting. De har feilbehandlet Nav-saker helt tilbake til 1994. Det mener EU-kommisjonen, overvåkingsorganet ESA og utvalget som gransket Nav-skandalen i Norge. Men regjeringen mener reglene først gjelder fra 2012. Hvis EFTA-domstolen også sier at Norge har gjort feil siden 1994, kan følgene bli store. Det kan ha noe å si for trygdesaker før 2012. I 1994 startet EFTA-avtalen å gjelde.

Henry John Mæland er setteriksdvokat. Han bestemte at behandlingen av Nav-saken skulle vente til etter EFTA-domstolen. Dermed har ventetida blitt veldig lang for de som er en del av NAV-skandalen.

Klar Tale har skrevet om ofrene i NAV-skandalen. Én av tre Nav-dømte sier de ikke forsto Nav sine regler. Det viser Klar Tales undersøkelse av de første uriktige dommene i Nav-skandalen.

Blant disse var Marianne Evensen. Hun måtte sone 75 dager i fengsel for svindel med trygd. Saken hennes er fortsatt ikke avgjort.

Mæland  har vurdert å gjenåpne 80 straffesaker. 55 av sakene er vurdert til å endres. De Nav-dømte kan få en annen dom enn den opprinnelige.

– Det er sterkt beklagelig at dette har tatt så lang tid, sa setteriksadvokat Mæland til Dagsavisen i fjor høst.

Han håpet da at det ville komme en avgjørelse fra EFTA-domstolen før jul. Planen var at Høyesterett skulle ha behandlet saken ferdig tidlig i 2021.

Mæland kan i dag ikke gi noe klart svar på når alle sakene vil bli endelig avgjort. Han viser til at det vil avhenge av dommen i Høyesterett.

Dagsavisen har kontaktet Høyesterett. Avisen har spurt om hvor lang tid det vil ta å få behandlet den aktuelle saken. Det er etter at de har fått sett på hva EFTA-domstolen sier. Høyesterett sier at Høyesterett er opptatt av å behandle sakene så raskt som mulig.

John Christian Elden er advokat for mannen som skal få sin sak behandlet i Høyesterett på nytt. Han mener det har tatt altfor lang tid å behandle straffesakene. De tgjelder særlig de som bare berører perioden før 2012. Elden mener at alle saker helt tilbake til 1994 må granskes.

Avgjørelsen i EFTA-domstolen blir sendt direkte klokken 11 i dag onsdag.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå