Norge

En dempet id-feiring

Torsdag feirer muslimene id al-fitr. Det er festen etter ramadan. Også i år blir feiringen preget av korona-regler.

Ramadan er over. Natt til torsdag brøt muslimene fasten for siste gang. Islams største høytid startet. Festen varer hele torsdag.

Id al-fitr betyr festen etter fasten. Da feirer muslimene at ramadan er over. De har da fastet i en hel måned. Fra daggry til solnedgang har de avstått fra mat, drikke, sex, røyking og krangel. Festen er en viktig avslutning.

– Det er en dag der du skal glemme alle verdens bekymringer. Veldig mange gleder seg til feiringen. Spesielt barna. Det sier Abdirahman Diriye til Klar Tale. Han er leder i Islamsk Råd Norge (IRN).

Festen kan sammenlignes med julaften. Venner og familier samler seg. De spiser god mat. Barna får gaver.

Vanligvis starter dagen med morgenbønn og preken i moskeen. Men mange må be hjemme i år. I Oslo og flere kommuner er moskeene stengt. Som i fjor vil korona-regler legge en demper på feiringen.

– Det kommer dessverre til å bli en veldig dempet feiring i år også. Jeg håper vi kan ha en normal fest igjen neste år, sier Diriye.

IRN og islamske trossamfunn har gitt informasjon om smittevern. De vil ha en feiring uten smitte. Derfor ber de også folk vaksinere seg. Det er fortsatt strenge regler i store deler av landet. De oppdaterte reglene kan du lese her.

– Folk må følge de nasjonale og lokale reglene. Vi har anbefalt å møte så få som mulig. Jeg tror folk vil respektere det, sier Diriye.

Kulturminister Abid Raja frykter større samlinger. Han er redd for at det vil føre til mer smitte.

– Id er en viktig feiring for muslimer. Men vi kan ta igjen den feiringa senere når vi er vaksinerte, sier han til kanalen NRK.

Raja er også redd for at flere innvandrere skal misforstå reglene. Han har selv hørt at noen tror det er lov å ha ti personer på besøk. Det er feil.

Nå er det anbefalt å ha maks fem gjester på besøk. I Oslo er det forbud mot å være flere enn ti personer i private hjem.

–  Så er det viktig å huske på at det skal være en meters avstand mellom gjestene. Er det umulig, skal du ikke ha gjester i det hele tatt, sier han.

IRN har vært i kontakt med både Helsedirektoratet og Folkehelse-instituttet (FHI). Sånn har de kunnet gi oppdaterte råd og god veiledning.

Hossam Belkilani jobber ved Det Islamske Forbundet Rabita i Oslo. Han har en oppfordring til alle som skal feire id:

– Unngå Id-besøk fra andre enn de du bor med. Besøk hverandre heller digital, sier Belkilani.

Siste utgave

På forsiden nå