Norge
Bildet viser åstedet utenfor Prinsdal Grill i Oslo.

Nekter straffskyld for drapet i Prinsdal

Den tiltalte 21-åringen mener drapet utenfor Prinsdal Grill i Oslo var et uhell.

I fjor vinter ble Halil Kara drept utenfor Prinsdal Grill i Oslo. Fem unge menn er tiltalt for drap eller medvirkning til drap. Tirsdag startet saken i Oslo tingrett. Den skal vare til 17. juni.

En 21 år gammel mann er tiltalt for drap. Han skal ha skutt Karas i hodet. Mannen mener drapet var et uhell.

– Han har forklart i avhør at det var han som avfyrte skuddet som Halil Kara døde av. Men han mener det var et uhell. Han sier det aldri var meningen å drepe. Han mente bare å true Kara. Det sa statsadvokat Irlin Irgens i Oslo tingrett.

Halil Kara ble 10. januar i fjor skutt av en maskert gjerningsperson. I tillegg ble en mann skadd av kniv i et basketak med gjerningspersonen. Men han fikk ikke livstruende skader.

Den tiltalte 21-åringen har nektet å la seg avhøre av politiet. Helt fram til nå nylig. Aktor viste til det tiltale har fortalt i avhør 11. og 12. mai. Det er ventet at mannen vil forklare seg i retten onsdag.

Mannens forsvarer er advokat Morten Furuholmen. Han er uenig i aktoratet. Aktoratet mener bakgrunnen for drapet kan være knyttet til oppgjør mellom gjenger. Det skal gjelde et miljø på Holmlia og et på Mortensrud i samme bydel.

– Det er ingen bevis for at min klient skulle ha hatt noe motiv for å drepe Kara. Dette er ikke et oppgjør mellom kriminelle gjenger, sa Furuholmen.

Forsvareren påpekte at hans klient tidligere er ustraffet.

21-åringen nekter straffskyld også for skadene han ga en av Karas venner etter at han var skutt. Tiltalte mener han måtte forsvare seg. Han slo og stakk med kniv. Fornærmede fikk en mindre skade i skallen og noen sår som måtte sys.

– Han ble angrepet og risikerte alvorlige skader. Han gjorde ikke mer enn det som var nødvendig for å forsvare seg, sa Furuholmen.

Alle de fem tiltalte nektet straffskyld. En av dem var sammen med den drapstiltalte i bilen før drapet. Men han var ikke til stede utenfor gatekjøkkenet og hadde ingen rolle i volden.

En annen er tiltalt for å ha gitt skytevåpenet til tiltalte. Han nektet for det. Men han innrømmet å ha hatt med seg skytevåpen på offentlig sted to ganger. Et videobevis viser at han også skal ha kjørt en bil kort tid før skuddet falt.

Påtalemyndigheten mener at drapet var planlagt. De viser blant annet til at tiltalte ringte en kamerat for å få ham til å komme til gatekjøkkenet med skytevåpenet. Han skal også ha overvåket Kara i en times tid før drapet.

To menn er også tiltalt for å hjelpe 21-åringen med å rømme fra landet. De nektet straffskyld. De kjørte tiltalte til Göteborg. Men sier de ikke var klar over at tiltalte forsøkte å unngå straff.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå