Norge
Bildet viser flammer i lyngen på Sotra. I bakgrunnen er det flere boliger.

Skogbrannen på Sotra fortsatt ikke under kontroll

Det er veldig tørt og meldt mer vind fredag. Brannvesenet har fortsatt ikke full kontroll over brannen på Sotra.

Fredag morgen kom det først melding om at skogbrannen på Sotra i Vestland var under kontroll. Men etter kort tid melder brannvesenet at situasjonen ikke er avklart.

– Det har blusset opp her og der et par ganger. Men det har brannmannskapene tatt seg av. Det brenner ikke noen steder på morgenkvisten fredag, sa Steinar Hausvik til nyhetsbyrået NTB tidlig fredag morgen. Han er operasjonsleder i Vest politidistrikt.

Men like etter klokka sju meldte brannvesenet at de ikke har full kontroll.

– Vi melder ikke kontroll nå, siden det er et svært område som har brent. Vi gjør alt for å forebygge at dette skal ta av igjen. Det er ekstremt tørt, og vind spiller veldig mye inn på sånne branner som dette, sier Pål Hansen til Bergensavisen. Han er innsatsleder i brannvesenet.

Det er vinden som gjør situasjonen vanskelig. Natt til fredag løyet vinden. Men Meteorologisk institutt melder at vinden vil ta seg opp igjen fredag ved 10-tiden.

– Det er vi redde for. Så nå kjører vi på for å få dynket mest mulig. Vi plasserer ut mannskaper på de stedene som vi venter at brannen kan møte oss når det blåser opp igjen, sier Hansen.

De første meldingene om brannen kom rundt klokka 12 torsdag. Store styrker rykket ut. Rundt 150 brannmannskaper fra ti brannstasjoner har deltatt i arbeidet med å slokke. Også Sivilforsvaret har bidratt.

– Nødetatene har vært til stede i området i natt. Politiet har bistått med å sperre av områder, sikre verdier og håndtere evakuerte. I løpet av morgentimene fredag blir det rullering av mannskap. Og det vil også bli satt inn helikopter, sier Hausvik.

Politiet ønsker tips fra publikum som kan bidra til finne ut av årsaken til brannen.

Det begynte først å brenne i den tørre lyngen ved Fjæreidepollen på Sotra. Så spredte brannen seg i stor fart nordover. Blant annet til Dalaskjenet. Der begynte et hus å brenne. Så blusset brannen opp i Kårtveitpollen noen kilometer lenger nord.

Flammene har tatt to hus.

I løpet av natten har 50 mann fra Sivilforsvaret vært på plass. De har hatt sjekket om det dukker opp nye branner. Fredag morgen jobber to helikoptre med slukking på Ågotnes. Det skriver avisa Bergens Tidende.

– De har fått sine områder de jobber på. Ett er i området der brannen startet, sør for Ågotnes. Og ett opp mot Ågotnes, sier Ole Jacob Hartvigsen. Han er vaktkommandør i 110 Vest.

Seks nye helikoptre vil være klare til å bidra fra klokka 10.

Omtrent 500 personer fra flere områder med hus har måttet forlate hjemmene sine.

Det kommer til å blåse mer igjen fra fredag morgen. Det melder Meteorologisk institutt.Mer fra Norge

På forsiden nå