Norge
Flere eksperter tror at byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg (MDG) vil velge å gå av selv, slik at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) slipper å stille kabinettsspørsmål i bystyremøtet onsdag.
Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB

Byrådet i Oslo slutter

Mistillits-forslaget mot Berg fikk flertall. Det betyr at byrådet i Oslo slutter. Det meldte byrådsleder Raymond Johansen rett etter avstemningen i bystyret onsdag.

Byrådsleder Raymond Johansen varslet onsdag at han vil stille kabinett-spørsmål. Det betydde at hele byrådet ville gå av hvis partiene hadde mistet tillit til byråd Lan Marie Berg.

Onsdag kom avgjørelsen om at flertallet har mistet tillit til byråd Berg. Det ble avgjort etter en avstemning i bystyret klokken 13.00 onsdag. Nå går hele byrådet av. Bakgrunnen for dette er at Oslos byråd har planlagt ny løsning for reserve-vann. Den vil koste 17,7 milliarder kroner. Det er 5,2 milliarder mer enn det skulle. Berg har vært leder for prosjektet. Hun visste om dette i desember i fjor. Men informerte ikke bystyret om dette før mai i år. Hun har fått mye kritikk for dette. Fem partier støttet forslag om mistillit mot Lan Marie Berg. Berg mener hun ikke har gjort noe galt. Og hun får støtte fra byrådsleder Raymond Johansen.

– Jeg konstaterer at det er et flertall i bystyret som nå har uttrykt mistillit mot byråd Lan Marie Berg. Jeg trekker da den konklusjonen at byrådet går av. Det sa Raymond Johansen etter avstemning på møte med bystyret.

Byrådet har fortsatt ansvar for forretninger. Inntil et nytt byråd er på plass.

– Etter loven er det ingen tidsbegrensninger på å bytte ut et byråd. Men jeg tror alle er opptatt av at vi skal få et stabilt og trygt byråd på plass ganske så fort. Men det må ta den tiden det tar. Det sier Marianne Borgen. Hun er ordfører i Oslo.

Ordføreren skal høre med gruppelederne som sitter i bystyret. Og hva de tenker om prosessen videre. Det er ordføreren som skal avgjøre hva som skjer videre. Johansen ønsker å danne et nytt byråd. Berg har også mulighet for å bli med på et nytt byråd, dersom ordføreren mener det er riktig.

– Min ambisjon er å danne et nytt byråd utgått fra Arbeiderpartiet. Det sier Raymond Johansen på en pressekonferanse.

Ordføreren synes situasjonen er trist og alvorlig. Det sittende byrådet har hatt ansvar for Oslo i seks år.

– Vi har styrt Oslo gjennom seks år. Og er i ferd med å gjøre Oslo til en grønnere, varmere og en mer skapende by med plass til alle. Vi har ledet Oslo gjennom den største krisen etter andre verdenskrig. Og vi har en plan for å ta byen trygt ut av pandemien. Det sa Johansen på en pressekonferanse.

Berg møtte pressen etter avstemningen. Og er overrasket over at partiet Rødt samarbeidet med høyresiden for å få dette forslaget til å skje. Hun ønsker ikke å være aktuell for et nytt byråd. Og mener det finnes mange andre gode kandidater som ny byråd i Miljøpartiet De Grønne (MDG).

– Det er ikke noen hemmelighet at jeg har planlagt å gå av som byråd etter sommeren for å vinne valget. Og sikre en stor grønn gruppe for Stortinget. Det sier Lan Marie Berg til pressen.

– Jeg hadde planlagt å forlate Oslo-politikken og søke permisjon om en måneds tid uansett, sier Berg.

MDG ønsker et nytt byråds-samarbeid med Arbeiderpartiet (Ap) og Sosialistisk Venstreparti (Sv). Berg melder også om at det ikke har vært noe press fra byrådsleder Johansen, om at Berg måtte trekke seg.

Klar Tale følger saken.

---

Mistillit til Lan Marie Berg

  • Flere partier mistet tilliten til Lan Marie Berg. Dette skjedde etter at Berg ikke informerte om at det ble brukt 5,2 milliarder norske kroner mer på et prosjekt enn planlagt. Derfor mener flere at hun har brutt informasjons-plikten.
  • Prosjektet var en ny løsning for reserve-vann i Oslo. Berg ledet prosjektet. Det har kostet Oslo 17,7 milliarder korner. Det er 5,2 milliarder mer enn budsjettet viser.
  • Byrådsleder Raymond Johansen har hele tiden støttet Berg.
  • Onsdag stemte bystyret for at de har mistet tilliten til Berg. Det fører til at hele Oslo Byråd slutter.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå