Norge
Bildet er av kong Harald og dronning Sonja som blir ønsket velkommen til Havyard-verftet i Leirvik av Hyllestad-ordfører Kjell Eide (Ap) onsdag. Kongeparet er i midten av bildet. Kongen har krykker. Ordføreren står til høyre under en paraply. Verftet er i bakgrunnen.

Fikk høre om hva som ble gjort da 96 ansatte ble smittet

Kongen har vært på besøk hos verftet som ble stengt som følge av korona i fjor høst. Kongen sa også at han mener Norge vil stoppe uten arbeidsfolk fra andre land.

Kjell Eide er ordfører i Hyllestad. Han og resten av kommunen fikk besøk av kongen og dronningen onsdag. Han fortalte om hvor viktig det er for kommunen å få tak i arbeidsfolk fra andre land. Det sa kongen at han kunne forstå.

– Uten dem hadde Norge stoppet opp, sa kong Harald.

Han besøkte den største arbeidsplassen i kommunen. Det er et verft der de bygger skip. Der møtte han Eide og sjefen for verftet. Han heter Karsten Sævik.

Verftet har stort behov for arbeidsfolk fra utlandet. Men det har også ført til vansker under pandemien. I fjor måtte det stenge helt etter at mange ble smittet med korona. På kort tid ble 96 av dem som jobbet der smittet.

– Jeg er interessert i hva dere gjorde, egentlig, sa kong Harald. Han ville vite mer om hva de gjorde da verftet måtte stenge.

Eide og Sævik sa at de fikk litt panikk. Men de mener at kommunen også var heldige, siden smitten aldri spredde seg til skolen eller barnehagen. Etter utbruddet på verftet har ingen i Hyllestad blitt smittet.

Ordføreren sier språk og kommunikasjon var noe av det som krevde mye. Flere av de ansatte forsto ikke at de var smittet.

– De skjønte ikke språket. Det var et stort problem, sa Eide.

Men både Eide og Sævik takker de ansatte for innsatsen. De fleste er fra Polen.

– Jeg må takke de polske ansatte for det de hjalp oss gjennom. De jobbet lenge før de fikk lov til å reise hjem for å besøke familie. De jobbet stort sett fra jul og helt fram til påske. En stor takk til de polske ansatte vi har fått lov å ha her, sa Sævik.

Da verftet startet opp igjen, var det med så få ansatte som det var mulig å ha.

– Da jobbet folk hardt, for å si det sånn. De jobbet voldsomt, sa Eide om tiden etter utbruddet, ifølge avisa Ytre Sogn. De var eneste avis som fikk være med inn i rommet der møtet skjedde.

Kongeparet er for tiden på en tre dager lang tur på Vestlandet. Tirsdag var de i Flåm. Onsdag var de i Hyllestad. Torsdag skal de være i Florø.

De vil på turen finne ut mer om hva folk og samfunn rundt omkring har gjort for å komme seg gjennom pandemien.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå