Norge
Holmenkollbakken opplyses i regnbuens farger i forbindelse med årets Pride-festival. Foto: Berit Roald / NTB

Holmenkoll-bakken lyst opp av regnbuens farger

Natt til fredag var det offisiell åpning av pride-festivalen i Oslo. Statsministeren og ordfører i Oslo var med på markeringen.

Natt til fredag ble pride-festivalen offisielt åpnet i Oslo. Årets festival starter 18. juni og avslutter 27. juni. Åpningen ble markert av statsminister Erna Solberg og ordfører Marianne Borgen. Åpningen ble markert ved at Holmenkoll-bakken ble lyst opp i regnbuens farger. Fargene er et kjennetegn for pride-festivalen. Og er blitt en tradisjon for åpningen av pride. I fjor var det kulturminister Abid Raja som deltok på markeringen.

– Vi har kommet langt, men det er fortsatt langt igjen. Altfor mange opplever hets og diskriminering. Både her hjemme og internasjonalt. Jeg vil jobbe for et samfunn hvor alle har rett til å være den de er. Og elske den de vil. Pride-bevegelsen er viktig. Og sammen kjemper vi for et fritt og likestilt samfunn. Det sa Raja under åpningen i fjor.

Pride er en hyllest til folk med ulike seksuelle legninger og kjønn. Lesbiske, homofile, biseksuelle og transkjønnede og skeive feirer retten til å være den de er. Og kjemper for at alle skal få den retten.

For ett år siden ble pride arrangert digitalt. Men i år velger arrangørene å ha en blanding. Både fysiske arrangement og digitale.

– Det har vært en krevende planleggingsfase. Men vi har kommet opp med en løsning som har gjort oss fleksible nok til å kunne endre festivalen på veldig kort varsel. Vi har skal være klar for både ned og oppskalering av regler. Det sier Monica Aasen. Hun er daglig leder for pride-festivalen.

For mange er det paraden som er høydepunktet. Og den starter 26. juni. Det blir ikke en vanlig parade. Men i følge arrangørene er de blitt inspirert av Kongen på 17. mai. Kongefamilien kjørte rundt i Oslo. Både i bil og båt.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå