Norge
Sju personer fikk saltvannsinjeksjon i stedet for vaksine i Kongsvinger torsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB

Lærere kan få vaksine

Ansatte i barnehage og skoler kan få vaksine. Men kun hvis kommunen legger opp til det.

Vaksinering av folket har pågått over lang tid. Første vaksinedose ble satt den 27. desember 2020. Til nå har 2.1 millioner mennesker fått første dose. Mens 1.4 millioner har fått to doser. Og er fullvaksinerte.

Fram til nå har ikke spesifikke arbeidsgrupper blitt prioritert i vaksinekøen. Annet enn vaksinene som ble gitt til 500 på Stortinget. De ble ansett som nøkkelpersonell. Tirsdag kveld åpnet regjeringen opp for at lærere skulle få vaksine. Men kun dersom kommunen ønsker det. Nederst i saken kan du se hvordan regjeringen har prioritert vaksinering.

– Det er viktig at vi får en normal og god start etter sommerferien. Med færre smitteverns-tiltak. Det sier Guri Melby. Hun er kunnskaps- og integrerings-minister.

Årsaken til at de nå velger å prioritere denne gruppen, er at vaksineringen av hele befolkningen tar lenger tid enn antatt. Og at alle lærere derfor ikke ville fått vaksine før skolestart.

– Før forsinkelser i vaksine-programmet var det lite å hente på og prioritere denne gruppen. De ville ha fått tilbud om vaksine og vært beskyttet før skolestart. Men nå er ikke det tilfelle for alle i denne gruppen. Det sier Geir Bukholm i en pressemelding. Han jobber for Folkehelse-instituttet (FHI).

Det er kommunen selv som vurderer om de ønsker å vaksinere lærere.

– Du sitter igjen med en opplevelse av å bli lurt. Jeg synes det er uheldig. Dette er unødvendig. Her må regjeringen bestemme seg. At vi skal holde på med dette, fram og tilbake, ser jeg ikke behov for. Det sier Steffen Handal. Han er leder for utdannings-forbundet.

Lærerne har tidligere ønsket å bli prioritert i vaksinekøen. Først nå får de muligheten. Men det kan være for sent.

– Det er en veldig god nyhet. Og noe vi har etterspurt lenge. Men regjeringen brukte litt lang tid. Og nå håper jeg egentlig bare at det er tid nok. En tidligere avgjørelse ville gitt både kommunen og de som skal vaksineres bedre tid til å planlegge. Nå er det ikke mange ukene vi har på oss om vi vil starte som normalt. Det sier Torstein Tvedt Solberg til avisa VG. Han er stortings-representant.

Regjeringen skal ha pressekonferanse klokken onsdag klokken 14.00. Du kan følge denne på våre sider. Vaksinering av lærere blir trolig nevnt.

---

Prioriterings-rekkefølge

 • Beboere på sykehjem.
 • Alder 85 år og eldre.
 • Alder 75 til 84 år.
 • Alder 65 til 74 år (samtidig personer mellom 18 og 64 år med høy risiko for alvorlig helseplager av korona).
 • Alder 55 til 64 år med underliggende sykdommer.
 • Alder 45 til 54 år med underliggende sykdommer.
 • Alder 18 til 44 år med underliggende sykdommer.
 • Alder 55 til 64 år.
 • Alder 45 til 54 år.
 • Alder 18 til 24 og 40 til 44.
 • Alder 25 til 39 år.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå