Norge

Bedriften til Kristoffer sliter uten faste gjeste-arbeidere

Regjeringen ber oss dra på Norges-ferie. Men bedriften til Kristoffer Nystedt mangler folk til å ta imot alle gjestene.

Det er foreløpig langt mellom bobilene på vestlands-veiene denne sommeren. Ingen tyske turister står i veikanten og tar bilder av fjord og fossefall. Likevel begynner flere hoteller og andre overnattings-steder å fylles opp.

Nordmenn har fått beskjed om å helst unngå å reise til utlandet. I stedet blir vi igjen bedt om å ta ferien i Norge. Det merker Kristoffer Nystedt godt. Han driver overnattings-stedene Svalheim Gard og Utladalen Camping i Øvre Årdal.

Allerede denne uka regner han med å få fylt opp de 77 sengeplassene med gjester. Likevel sliter han. Han har bare halvparten så mange arbeidere på plass som han pleier.

– Vi er avhengige av et godt team som vi har i Slovakia. Det er faste sesong-arbeidere som kan rutinene godt. Noen av dem kan mye om mat. Noen er gode på vedlikehold og vaktmester-tjenester. Andre er gode på renhold. Vi trenger å ha folk som har den kunnskapen på plassen her hele tiden, sier Nystedt til Klar Tale.

Men strenge korona-regler gjør at han ikke får hentet arbeiderne til Norge. Jobb på hotell og overnatting er foreløpig ikke grunn nok til å få komme til Norge.

De utenlandske arbeiderne tjener gode penger på en sommer i Norge. Årsaken er at ting koster mindre i landet de kommer fra. Det gjør dem ekstra motiverte for å ta i et tak og jobbe, sier Nystedt.

– Norske ungdommer har kanskje ikke den samme motivasjonen. Du er nødt til å ha dyktige mennesker som kan ting som matlaging, snekring og renhold. Og det har vi ikke klart å knytte til oss i Norge, sier han.

Han vet om flere andre overnattings-steder som sliter.

– Mange har måttet stenge bookingen sin på grunn av manglende arbeidskraft, sier han.

Utladalen Camping og Svalheim Gard ligger kort vei fra vakre Sognefjorden. I tillegg er nærmeste nabo Jotunheimen nasjonalpark. Den byr på høye fjell, isbreer og brusende fosser.

Bildet viser Kristoffer Nystedt på sykkel foran campinghyttene sine.

Til vanlig strømmer utenlandske turister til regionen om sommeren. Men siden mars i fjor har det vært stopp. Isteden er det norske feriegjester som fyller soveplassene i fellesferien.

– Vi åpnet ikke før 10. juni i fjor. Da hadde jeg jo kuttet ned på personalet. Det gjorde at vi ble sjokkert over hvor mange mennesker som kom. Men andre uka i august var det like stille igjen, sier Nystedt.

Selv om det er fullt av gjester i skoleferien, er det ikke nok. Nystedt er avhengig av de utenlandske turistene som kommer jevnt fra forsommeren til høsten. Men han er redd de har lagt andre planer for ferien i år.

– Norge har hatt så strenge regler. Folk velger andre steder å reise til. Jeg tror denne sesongen blir dårligere enn i fjor. Da skulle alle nordmenn oppleve Norge. Mens i år vil de kanskje ha utepils i byene isteden, sier han.

Nystedt bærer på plass benker som feriegjestene skal få sitte på. Han må gjøre mer av arbeidet selv uten arbeiderne fra Slovakia.

– I år ønsket vi å ha mer mannskap. Og yte litt bedre service enn det vi kunne gjøre i fjor. Så det har vært veldig stressende å ikke få personalet på plass. Det kan jo gå litt ut over motivasjonen og, sier han.

– Korona har gått hardt ut over reiselivet. Og så gjør strenge regler at vi også sliter når Norge endelig åpner igjen.

Nå håper han regjeringen endrer reglene for innreise.

– Hvis ikke det skjer, så har vi et problem, sier Nystedt.


Siste utgave

På forsiden nå