Norge
I en ny undersøkelse svarer 40 prosent at de ikke vet hvordan man bruker kompass, utfører førstehjelp eller takler utfordrende situasjoner på fjellet og i naturen. Foto: Solveig Vikene / NTB

Frykter travel sommer

Røde Kors tror ikke folk kan nok om friluftsliv. Hjelpe-organisasjonen frykter at de må hjelpe mange i løpet av sommeren.

Fire av ti nordmenn svarer «vet ikke» eller «nei» på spørsmål om de er flinke på friluftsliv-situasjoner. Det viser en undersøkelse utført av Opinion. 40 prosent svarte at de var usikre på egne kunnskaper.

– Vi har allerede hentet flere turgåere. De var langt inne i fjellheimen uten varme klær og ekstra mat i sekken. Noen har gått i joggesko og rett og slett ikke klart å komme seg hjem selv. Det sier Kjersti Løvik. Hun er leder for landsrådet til Røde Kors.

6.000 frivillige hos Røde Kors forbereder seg på sommer-sesongen. Både rutinerte og mindre erfarne nordmenn vil oppsøke fjell, fjord og skog. Røde Kors frykter at dette gjør at de får en travel sommer.

– Det er for stor andel som er utrygge ute i naturen. Vi kan bistå med informasjon og råd. Men når alt kommer til alt, er den enkeltes valg og planlegging avgjørende, sier Løvik.

Flere visste ikke hvordan de skulle bruke kompass. Utføre førstehjelp eller takle utfordrende værforhold. Dette bekymrer Røde Kors. Løvik har en oppfordring til nordmenn som planlegger fjelltur i sommer.

– Ikke stol på flaksen. Lær deg fjellvett-reglene. Sjekk værvarselet og pakk alltid mer enn du tror du trenger i sekken. Der du snur, er du bare halvveis på turen, sier Løvik.

I fjor deltok Røde Kors i mer enn 1.600 redningsaksjoner. Og de fleste tilfellene var det dårlig planlegging som var årsaken til at Røde Kors måtte rykke ut.

---

Kort om saken

  • Nordmenn er usikre på egen kunnskap ute i naturen.
  • Fire av ti nordmenn svarte «vet ikke» eller «nei» på spørsmål om de klarer å håndtere ulike frilufts-situasjoner.
  • Røde Kors frykter at de får en travel sommer.

---Mer fra Norge

På forsiden nå