Norge

Kina anklages for dataangrep

Folk fra Kina skal ha utført et hackerangrep. Angrepet rammet flere tusen maskiner verden over.

Norge, USA og flere allierte gir Kina skylden for dataangrep. Kinesere skal ha hacket flere tusen maskiner verden over. Angrepet var hovedsakelig rettet mot et mail-program.

Men de skal også ha sendt trusler og krevd løsepenger. Kinas departement for statssikkerhet skal ha brukt kriminelle dataeksperter til egen vinning. Det sier en amerikansk tjenestemann.

– Dette er en alvorlig hendelse som har rammet vårt demokrati. Etter grundig gjennomgang har vi vurdert at dataangrepet mot Stortinget ble gjennomført fra Kina. Det sier Ine Eriksen Søreide. Hun er utenriksminister.

– Flere av våre allierte kan også bekrefte dette. Kinesiske myndigheter må hindre at slike angrep skjer. Vi forventer at Kina tar saken alvorlig. Slik at lignende ikke skjer igjen, sier Søreide.

Stortinget ble utsatt for et dataangrep i mars. Dette er det andre angrepet på to år. Stortinget har økt sikkerheten mye etter angrepene.

– Det må forventes at kinesiske myndigheter gjør det de kan for å hindre at slike angrep skjer. Trusselen blir stadig mer krevende. Det gjennomføres vurdering av risiko hele tiden. Det sier Tone Trøen. Hun er stortings-president.

Utenriks-departementet har kalt inn den kinesiske ambassadøren til et møte. De skal diskutere saken direkte.

– Jeg kommer ikke til å gå nærmere inn på hva som ble sagt. Men vi ga sterk og tydelig beskjed om at dette ikke er akseptabelt. Det sa Søreide til pressen mandag.

Dette viser hvilken trussel dataangrep kan utgjøre. USA har brukt store ressurser på å bekjempe russiske dataangrep. De har angrepet både infrastruktur og krevd løsepenger.

– Vi er sterkt imot og kjempet mot cyberangrep og nettyveri i alle former. Det sier en talsmann for Kinas utenriks-departement.

---

Kort om saken

  • Kinesere skal ha hacket mailkontoer på Stortinget.
  • Både USA og andre land har også opplevd dataangrep fra Kina.
  • Kinesiske myndigheter sier at de er sterkt mot slike angrep og kjemper mot de.

Mer fra Norge

På forsiden nå