Norge
Bildet er av minnesmerket for Benjamin Hermansen. Det er en skulptur av hodet hans som står opp fra en steinblokk. Steinen er lysegrå. På framsiden er det et område i mørkere grått, hvor det var tagget støtte for høyre-eksremisme. «Breivik fikk rett» sto det. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Flere reagerer på hærverk på minnesmerke

Noen har tagget på minnesmerket til Benjamin Hermansen. Flere er sinte. Både for hærverket, og for at det er støtte til høyre-ekstremisme.

Torsdag skal Norge skal markere at det er 10 år siden terrorangrepet 22. juli. Bare to dager før har noen tagget «Breivik fikk rett» på minnesmerket for Benjamin Hermansen. Han ble drept av nynazister i 2001.

Det var Johannes Dvorak Lagos som først meldte fra om hærverket. Han bor på Holmlia, og var på tur i området. Det skriver avisa Aftenposten.

– Dette er forkastelig, skriver Lagos på Twitter. Han har også lagt ved et bilde.

Jonas Gahr Støre er leder for Arbeiderpartiet. Han sier politiet må ta saken på alvor.

– Benjamins minnesmerke tagget ned med referanse til 22. juli-terroristen. På dagen Id-feiringen starter. Det er forkastelig, skriver Støre på Twitter.

Han sier til nyhetsbyrået NTB at vi burde ha lært noe etter 22. juli.

– Jeg blir fortvilet og opprørt. Men jeg blir dessverre ikke overrasket. Vi har ikke klart å hindre at det blir mer høyre-ekstreme holdninger i Norge, sier Støre. Han viser til at Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) mener det er mer mye hat, trusler og hets av minoriteter, og at det er farlig.

– Men vi kan ikke kun overlate alt ansvar for slike saker til PST og politiet. Dette må hver og en av oss gjøre noe med, sier Støre.

Han sier at han ikke vet sikkert om det er tilfeldig at dette skjer nå. Men han tror ikke det er tilfeldig at det det skjer samme uke som det er ti år siden terrorangrepet i 2011.

Politiet i Oslo sier de vil etterforske saken. De skriver i en pressemelding at de tar saken svært alvorlig. De vil også vurdere om det kan være riktig å bruke lover om hatkriminalitet i denne saken.

Statsminister Erna Solberg sier hun blir sint av hærverket.

– Jeg blir lei meg og forbannet. Dette viser hvor viktig det er at vi hver eneste dag står opp mot rasisme og hatprat, sier hun.

Folk som bor i nabolaget var raske med å vaske og fjerne taggingen. En av dem var Kristina Lie-Hagen. Hun tok med seg white-spirit for å vaske det vekk. Til slutt fikk hun hjelp av en annen nabo med slipeskive.

– Jeg kom etter at jeg så et bilde som var lagt ut i en gruppe for nabolaget. Da ble jeg fryktelig sint og opprørt, sier Lie-Hagen til NTB.

Alt ble ikke borte, men skriften ble uleselig.

– Det som er igjen, er et sår på Benjamin. Det er opprørende nok. Men om en ikke vet hva det sto, er det umulig å lese, sier hun.

Lie-Hagen sier at det viktigste for henne er at folk som går forbi, ikke kan lese det som ble tagget der.

Det kommer også reaksjoner fra rådhuset i Oslo.

– Nei huff, sier Marianne Borgen. Hun er ordfører i Oslo, og ifølge Avisa Oslo ble hun skuffet da hun fikk vite om hærverket.

– Det er avskyelig, skriver Raymond Johansen i en SMS til samme avis. Han er byrådsleder i Oslo.

Guri Melby og Audun Lysbakken er ledere i hvert sitt parti. Melby for Venstre, og Lysbakken for Sosialistisk Venstreparti. Begge sier de er i sjokk over at noen har gjort hærverk på minnesmerket.

– Dette er et trist og avskyelig bevis på at flere i det norske samfunnet deler holdningene til terroristen, sier Melby.

– Dette gjør at jeg blir fylt med både raseri og sorg, skriver Lysbakken på Twitter.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå