Norge
Bildet er av Steinar Madsen i Legemiddel-verket. han holder opp hendene mens han snakker om noe. Det er store vinduer på veggen bak ham. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Ber folk ta vaksinen så fort de får sjansen

– Ta den vaksinen du får tilbud om, sier Steinar Madsen i Legemiddel-verket. Han advarer folk mot å vente for å få den vaksinen de har mest lyst på.

De siste ukene har flere utsatt timen til vaksinering. Det gjør at helse-myndighetene nå vil advare.

Noen har utsatt timen fordi de er på ferie. Andre fordi det ikke passer. Men noen har også utsatt for å få den vaksinen de helst vil ha, ifølge kanalen NRK. I tillegg har noen avbestilt timer som allerede var avtalt. Dette har skjedd blant annet i Oslo.

Andre vil unngå å blande de to vaksinene fra Pfizer og Moderna. I Bergen har det ført til at folk har møtt opp for dose to, men gått uten å ha tatt den. De hadde fått første dose med Pfizer, og hadde fått tilbud om Moderna som dose to, skriver avisa Bergens Tidende.

Folk bør la være å gjøre dette, sier Steinar Madsen.

Han er fagdirektør i Legemiddel-verket. Madsen sier folk bør ta den vaksinen de får tilbud om. For i mange andre land er uvaksinerte en stor andel av dem som blir alvorlig syke med korona. Derfor er det veldig viktig at folk blir vaksinert.

– Rådet er at hvis du får en time til vaksinasjon, bør du ta vaksinen du får tilbud om. Nå gjelder det å få vaksinert befolkningen, sier Madsen til NTB.

Data tyder på at det er trygt å blande vaksinene, sier Madsen. Han sier det er svært liten forskjell på de to.

Begge er laget med samme teknologi. De er mRNA-vaksiner. Vaksinen har nesten lik effekt mot smitte. Folk får også de samme bivirkningene.

– Det ser ut som det er en litt flere som får de vanlige bieffektene av Moderna-vaksinen. Men det er svært liten forskjell, sier Madsen. Han håper at folk ser at de virker svært likt, framfor å se for mye på de små forskjellene.

Norge bruker to ulike vaksiner nå. Samtidig er seks vaksiner til godkjenning hos legemiddel-verket i Europa. Det mener Madsen er bra.

– Jo flere vaksiner vi får godkjent, jo bedre er det. Vaksiner kan ha ulike egenskaper. Det blir forsket masse for å se hvilken effekt ulike vaksiner har mot ulike varianter av korona, sier han.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå