Norge

Tror det blir mange som reiser til Sverige fra mandag

Fra mandag er det ingen røde kommuner ved svenskegrensa. Både politi og butikker gjør seg klare for at de får mye å gjøre.

Natt til mandag blir det lov å reise til nye områder i Sverige uten at du må i karantene når du kommer hjem. Og folk på ferie i andre områder bør reise hjem i helga om de vil slippe karantene.

Mandag klokka 00.01 er det seks endringer i regler om karantene for reiser fra Sverige. Fire regioner blir røde. Det er Stockholm, Gotland, Halland og Skåne.

I tillegg skifter Värmland fra rødt til grønt. Norrbotten skifter fra oransje til grønt. Dermed blir alle regionene ved grensa er grønne. Det er første gang i 2021.

Mange vil trolig reise fra Norge til Sverige for å handle. Trafikken mellom Halden i Norge og Nordby i Sverige økte mye da grensa til Västra Götaland ble grønt tidligere i juli.

Det førte til lange køer. Her kan du se trafikken fra Nordby i retning grensa. Den ligger på Svinesund mellom de to landene.

(Saken fortsetter under bildene)

Mange butikker på svensk side av grensa har slitt siden mars i fjor. De har mistet mange av kundene fra Norge. Folk har vært nødt til å handle mat og drikke på butikken i Norge.

De som reiste til Nordby i da det ble slutt på krav om karantene, var glade for mulighet.

To venner hadde kjørt bil i ni timer for å komme dit for å kjøpe snus og brus. Men for dem var det mest en guttetur, sa de til avisa Sarpsborg Arbeiderblad. Folk som bor nærmere var også glade for å ta seg en tur.

– Det er halvannet år siden jeg var her sist. Så det var godt å komme hit igjen. Det finnes jo mat der jeg bor, så det handler nok like mye om at jeg savner å reise en tur. I tillegg har de andre varer her i Sverige, sa Tom Bjerke fra Fredrikstad.

Til vanlig er det mest trafikk mellom Norge og Sverige over grensa på Svinesund. Mandag er det også fritak for karantene for de som reiser til Norge på den med nest mest trafikk. Den ligger på Magnormoen. Det er mellom Charlottenberg i Värmland og Kongsvinger i Innlandet.

Politiet har gjort seg klare for at det blir travelt. De har flyttet ansatte til grensa. Utlendings-enheten og Utryknings-politiet er to deler av politiet vil få færre folk på jobb. Totalt får 80 personer i oppdrag å følge med på grensa. Både mot Sverige og på Oslo lufthavn.

Politiet ber om at folk unngår å reise på tidene med mest trafikk. Det er mellom klokka 13 og klokka 19.

– Ha klart de papirene du trenger når du reiser over grensa. Det gjør det lettere å få biler forbi kontrollen på grensa. Da kan det blir kortere tid å vente, sier Gjermund Thoresen. Han er sjef på politistasjonen på Kongsvinger.

Du skal registrere at du skal reise til Norge på denne siden.

Politiet minner også om at det bare er tre veier som er å lov å kjøre fra Värmland til Innlandet. Kjører du en av de andre kan du få ei bot på 10.000 kroner.

På Magnormoen er det åpent hele døgnet. Det er også mulig å kjøre via Riksåsen i Kongsvinger. Men da må du gjøre det mellom klokka 6 og klokka 18. Du kan også kjøre fra Värmland og veien til Støa i Trysil. Men da må du krysse grensa mellom klokka 8 og klokka 21.

Sist grensa var åpen nesten som normalt, var i fjor høst. Da manglet flere butikker ferskvarer som ost og kjøtt. Årsaken var at de norske kundene hadde vært borte lenge, og at det ble åpnet på kort tid. Nå er de klare.

– Måten vi har forberedt oss på er at vi har ansatt flere. Vi har bestilt varer, så det er på plass når folk kommer. Tørrvarer er på plass. Ferskvarer er på vei inn. Her er det ingen problemer, sa Tobias Lindh til avisa Glåmdalen fredag. Han er markedssjef på Hypermat. Det er den største matbutikken i Norden, og den er plassert like ved grensa. Sjefene på andre butikker i området sier det samme.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av den store glassfasaden på Charlottenberg Shoppingcenter Nord. Det er satt opp kantstein i buet rundt bygget. Det er røde vegger på siden av bygget. Den ene skrår opp og vekk fra resten av bygget. Det er asfalt på plassen foran.

Lenger nord er det også slutt på karantene etter besøk i Norrbotten. Det er en stor region i Sverige. Den er nesten like langt sør som Mo i Rana i Nordland, og nesten helt opp til Finnmark i nord.

Der er det mer forsiktig optimisme, ifølge avisa Fremover.

– Det blir vel omtrent som det var i fjor høst. Den gang var det åpent fra august til oktober. Da var det en del som begynte å komme over til oss, selv om det ikke var normalt nivå. Vi håper og tror å få kanskje 50 prosent av kundene, og at det øker med tiden, sier Petter Nilsson til avisa. Han er butikksjef ved Ica nära Riksgränsen.

Nilsson vil vente med å satse på mer handel igjen, selv om han har ansatt flere. I januar sa han til Fremover at de trolig hadde tapt 100 millioner kroner. Og han antok at de ville tape 150 millioner kroner om grensa forble stengt til sommeren.

Siste utgave

På forsiden nå