Norge

Skal vi fortsatt lete etter olje?

En ny undersøkelse viser at flest folk ønsker å lete etter olje.

Politiske spørsmål om olje har vært en del av valgkampen. Hvilke partier ønsker å slutte å lete etter olje? Og hvilke partier vil fortsette?

Klimasaken har blitt et viktig tema for mange. Om ikke mer viktig enn det flere hadde sett for seg. For noen uker siden publiserte De Forente Nasjoner (FN) en rapport om klima.

– General-sekretæren trygler verdens land om å slutte å lete etter olje og gass. Jeg tror også at dette gjør at flere er mot å lete etter olje. Det sier Lan Marie Berg. Hun er førstekandidat for partiet Miljøpartiet De Grønne (MDG).

54 prosent av folket svarer at de ønsker å lete etter olje. 36 prosent er i mot og 10 prosent er usikre. Det viser en undersøkelse som er gjort av Norstat for avisa Aftenposten.

Dette er tall som er basert på hele landet. Ser vi på tall fra Oslo er det helt annerledes. I storbyen ønsker 56 prosent å avslutte letingen. Mens 38 prosent vil fortsette.

– Det er ikke uvanlig at folk er mer opptatt av miljøet i byene. Det har vi også sett på andre områder, sier Berg.

Tallene viser at det er et skille mellom by og land. Av partier som er enige med folket er Fremskritts-partiet (FrP) høyest på målingene. 87 prosent av deres medlemmer ønsker å fortsette letingen etter olje.

– De forstår sammenhengen mellom arbeidsplasser og god økonomi. Det tror jeg er litt av problemet i Oslo. Det er veldig mange der som ikke forstår godt nok hva dette betyr for landet. Det sier Sylvi Listhaug. Hun er partileder for FrP.

---

Kort om saken

  • En ny undersøkelse viser at folk flest er for at vi skal lete etter olje.
  • Det er forskjell på land og by. I Oslo ønsker folk flest å avslutte letingen.
  • Sylvi Listhaug mener at Oslo-folket ikke forstår sammenhengen mellom god økonomi og arbeidsplasser.

---



Siste utgave

På forsiden nå