Norge
Koronasertifikatet for innenlandsbruk vil bli utvidet og være gyldig i tolv måneder om en har hatt koronaviruset, opplyste helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag. Foto: Ali Zare / NTB

–Vaksinen er veien ut av pandemien

Det siste døgnet var flere nordmenn smittet enn noensinne. Bent Høie håper de som enda ikke har tatt vaksinen gjør det nå.

Det har vært rekordhøye smittetall i Norge de siste dagene. Det siste døgnet var 1294 personer registrert smitttet. Det er flere enn noensinne i Norge.

Bent Høie er helse- og omsorgsminister. I pressekonferanse fredag forklarte han hvordan situasjonen er i Norge nå.

Høie sier situasjonen er alvorlig. Allikevel mener han den er bedre enn før, selv om smitten er høy. Han sier at det er færre innleggelser enn før. Det er fordi flere har blitt fullvaksinert. Høie sier nordmenn tåler smitte bedre enn før.

Han håper at vi kan leve som normalt i slutten av september. Likevel sier han at det er data, og ikke datoer, som bestemmer når det kan skje. Han forklarer at det viktigste nå er at flere tar vaksinen.

–Vaksinen er veien ut av pandemien, sier han.

Høie sier det er viktig å huske at fullvaksinerte fortsatt kan bli syke. Likevel er de mye bedre beskyttet enn uvaksinerte.

–70 prosent av de innlagte nå er uten vaksine. De som er innlagte nå er også yngre enn før. Og de er lagt inn i færre dager.

Høie sier også at det er forståelig at noen ikke har tatt vaksine. Enten det er fordi de har hatt dårlig tid, er redde for sprøyter, eller vil vente og se.

–Det er frivillig å ta vaksinen. Ingen trenger å forklare eller forsvare valget sitt, sier han.

Likevel har han en oppfordring til de som enda ikke er vaksinerte.

–Nå er det mer lettvint å ta vaksinen enn noensinne. Det er ikke for sent. Ingen vil være sinte fordi du valgte å vente, sier Høie.

Høie forklarer at det er flest i alderen 25-39 år som mangler vaksinen.

Et viktig tema på pressekonferansen var at flere kommuner ikke klarer å spore smitten. Regjeringen ønsker derfor at kommunene skal kunne styre mer selv.

–Kommuner skal få bytte til gult nivå på skolene hvis det er nødvendig, sier Høie.

I tillegg ber han kommuner spørre om forsterkninger hvis det trengs. Han håper også at folk er flinke til å hjelpe til.

–Hjelp kommunen din ved å si ifra til dine nærkontakter når du blir smittet, sier Høie.

Han ber også folk om å laste ned appen “Smittestopp” for å bidra til sporingen.

Høie sier han håper at de skal slippe å innføre tiltak som påvirker barn og unge. Han mener det er viktig for dem å kunne delta sosialt etter en lang sommer.

Han ber også nordmenn om å huske at noen regler fortsatt gjelder. Han minner om at vi skal holde meteren, og være forsiktige i offentlige rom.

Høie fortalte også at de som har hatt korona nå vil få koronasertifikat i 12 måneder. Tidligere har det kun vart i 6.Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå