Norge

– Siktede har vært avhørt som vitne i begge sakene

Politiet har gjort avhør av mannen de har pågrepet. Men det er ikke første gang. Han har også blitt avhørt i begge sakene tidligere. Men da som vitne.

DNA-spor har vært viktige for politiet når de nå har siktet en mann for drapet på Birgitte Tengs. Han har vært avhørt som vitne saken. Det har han også i saken etter drapet på Tina Jørgensen. Politiet mistenker ham nå for dette drapet også.

Politiet hadde pressekonferanse om at de hadde pågrepet en mann onsdag. Han er siktet for ett drap, og mistenkt for ett annet.

Lars Ole Berge er politi-inspektør. Han sa de har ment at mannen har vært en «kandidat» i saken etter drapet på Birgitte Tengs i 1995. En kandidat i slike sammenhenger er folk som har gjort noe tidligere, som gjør at det er mulig å mistenke dem for å ha gjort noe galt senere.

– Han har vært avhørt som vitne i denne saken tidligere, sa Berge.

Mannen er straffedømt tidligere. Det bekreftet Berge til nyhetsbyrået NTB. Han sier også at de ikke har planer om å pågripe noen flere.

Det er resultater fra DNA-undersøkelser som gjør at mannen nå er siktet. Men det er også andre opplysninger i saken som støtter siktelsen, ifølge politiet.

De fikk svar på DNA-undersøkelsene i 2019. Siden den gang har de jobbet med fokus på mannen som nå er pågrepet. Politiet vil ikke si om de har en fullstendig treff på DNA-spor eller ei.

Unni Byberg Malmin er også politi-inspektør. Hun sier at den samme mannen også har vært inne til avhør i saken etter drapet på Tina Jørgensen i 2000.

– Det har vært to selvstendige etterforskninger. Men vi mener det likevel har vært naturlig å se etter mulige sammenhenger, sa hun. Malmin fortalte at mannen har vært en kandidat for politiet i begge sakene.

Han skal ha vært i Stavanger da Jørgensen ble borte. Det er en av flere årsaker til at han nå er mistenkt for drapet. Malmin ville ikke si noe mer om hvilke andre årsaker politiet har for sin mistanke. Men hun sier at de føler det er rett å gi ham status som mistenkt. Mannen har ifølge politiet ha liten forståelse for at han er mistenkt i saken.

Berge kunne si at politiet i praksis har gjort de to etterforskningene til én nå.

Han sa også at politiet vil be om at mannen blir varetekts-fengslet i fire uker. De vil også be om at det blir med forbud mot brev, besøk og tilgang på medier. Mannen skal ha sagt at han ikke godtar dette. Det blir avgjort i et fengslings-møte fredag ettermiddag.

Årsaken til at politiet vil at han skal være i varetekt, er at de er redd for at han kan påvirke bevis. Men de skal ha sikret mye bevis de siste dagene. De har også avhørt flere vitner. De har ransaket flere adresser på Haugalandet i Rogaland. Det er også gjort beslag. Dette skal politiet undersøke i dagene som kommer.

Siste utgave

På forsiden nå