Norge

Her tester Håkon seg for korona hjemme

Håkon må ta korona-test før han får dra på ungdomsskolen. Oslo kommune har startet med massetesting av alle elever.

13 år gamle Håkon har en viktig oppgave mandag morgen. Han må teste seg for korona-viruset. Er testen negativ, får han dra på ungdomsskolen. Slik starter en vanlig skoleuke i september.

Årsaken til testingen er at korona-viruset sprer seg mest blant unge og unge voksne. Mange av dem er elever i videregående og på ungdomsskole.

Helsemyndighetene ønsker å stanse smitten. Derfor ønsker de at skolene bruker testing for å hindre at smitten sprer seg. I Oslo skal alle elever i ungdomsskole og på videregående skole teste seg for korona. Denne massetestingen startet mandag.

Hjemme på badet til Håkon ligger alt framme. Test-settet fikk de med fra skolen i forrige uke. Bruksanvising har de sett på video og lest. Det har også foreldrene.

– Er du klar? spør pappaen. For barn under 14 år anbefaler helse-myndighetene at en forelder gjennomfører testen.

Håkon får en pinne opp i nesa. De teller sekunder. Så putter de pinnen i et rør med en væske. Denne væsken skal til slutt opp i en test. Hele prosessen tar omtrent 15 minutter.

– Veldig ubehagelig, sier Håkon.

TEST: Elever i ungdomsskole og på videregående skole i Oslo må teste seg for korona-virus hjemme. Bildet viser selve testen.

I alt 20.000 elever i videregående skole og 20.000 elever på ungdomsskolen skal teste seg. Testingen skjer mandag og torsdag i Oslo.

– Massetesting er viktig. Slik kan våre elever og ansatte ha en forutsigbar og trygg hverdag på skolene. Vi ønsker at elevene våre skal kunne være mest mulig på skolen. I en mest mulig normal hverdag. Massetesting er viktig for å få til det, sier Marte Gerhardsen ifølge nyhetsbyrået NTB. Hun er utdanningsdirektør i Oslo.

I Oslo er smitten er klart størst blant uvaksinerte. Det er spesielt blant barn og unge.

– Massetesting er et verktøy for en normal skolehverdag. Vi håper at det i tillegg vil gi oss bedre kontroll over smitten i skolene, sier Elisabeth Vennevold. Hun er leder for dem som driver med sporing av smitte i Oslo kommune.

Håkon sin korona-test er negativ. Dermed kan han pakke sekken og møte resten av klassen på skolen. Torsdag er det klart igjen for ny test.


---

Fakta: Masse-testing av elever

  • Elever i ungdoms-skole og på videregående skole i Oslo skal testes for korona-viruset.
  • Testingen gjør de hjemme to dager i uka.
  • Testingen skal hindre at korona-smitte sprer seg på skoler i hovedstaden.

---



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå