Norge
Et A4-ark med Eugene Ejike Obiora på.

For 15 år siden døde han under pågripelse

Eugene Ejike Obiora hadde fått avslag på en søknad om sosial hjelp. Han dro til Nav for å klage på avslaget.

Eugene Ejike Obiora var en norsk statsborger. Han kom opprinnelig fra Nigeria, men hadde bodd 20 år i Norge. Den 7. september 2006 var han på vei til Nav i Trondheim. Han skulle klage på et avslag på søknad om sosial hjelp. Han trengte penger til mat, fordi kjøleskapet var tomt. Og til bursdagsgave til sønnen, som ble 12 år samme dag.

På vei inn til Nav-kontoret startet en diskusjon med de ansatte. Obiora mente at avslaget var feil. Mens de ansatte mente det var riktig.

Flere av de ansatte likte ikke situasjonen. Det førte til at de tilkalte vektere. Vekter-firmaet som hadde ansvar for vaktholdet på kontoret var opptatt. Derfor ringte de politiet isteden. Da politiet kom inn på kontoret var de ikke innstilt på å roe konflikten. Det har vitner sagt i ettertid. Politiet skal ha oppført seg truende og arrogant.

Politiet skal ha tatt kvelertak på Obiora. Både inne på kontoret og utenfor. Han ble også lagt i bakken. Etter, eller i løpet av pågripelsen, døde Obiora.

Folket ble rystet av hendelsen. Mange av forklaringene på hendelsen var forskjellige. Politiet sa at de merket at Obiora var bevisstløs. Og at de kjørte han mot sykehuset. De mener også at de skal ha hatt en mann i baksetet med Obiora, for å passe på at han kunne puste. Ifølge sykepleieren som tok imot Obiora, stemmer ikke dette.

– Sykepleieren åpnet døra og Obioras ben ramlet ut. Hun merket også at han lå med ansiktet ned mot gulvet og armene på ryggen med håndjern. Det er versjonen til sykepleierne som tok imot politibilen på St. Olavs hospital.

Etter hendelsen var det flere som demonstrerte mot politiet. Og hvordan de hadde håndtert situasjonen. De ble anklaget for å være rasister. Spesialenheten for politisaker ville ikke gå videre med saken. Og henla denne 4. mai 2007. Under ett år etter hendelsen.

Politiet som var til stede ble aldri dømt. To av politimennene hadde 14 volds-relaterte anmeldelser på seg. De var også under etterforskning da Obiora døde. 

De etterlatte fikk erstatning. De tok også saken videre til sivilombuds-mannen. Deres oppgave er å sikre at offentlige myndigheter ikke gjør urett mot folket. Etter deres undersøkelse konkluderte de med at Norge hadde brutt menneske-rettighetene i Obiora-saken.

– Dette styrker følelsen av at rettssystemet fungerer. Jeg forventer at justis-ministeren tar ansvar. Og gir de etterlatte en oppreisning for det de har vært gjennom. Det sa Elvis Nwosu. Han forhandlet på vegne av sønnene til Obiora.

14 år etter at Obiora ble kvelt, skjedde en lignende hendelse i USA. 46 år gamle George Floyd ble kvelt av en politimann i Minneapolis, Minnesota. Politimannen ble dømt for drap.

Drapet på George Floyd ble også markert i Norge. Under markeringen krevde Guro Sibeko rettferdighet for Obiora.

– Husk at det har skjedd også her hjemme. Krev rettferdighet for Obiora. Vi har ikke lov til å glemme, sa Sibeko. Hun er slampoet.

---

Kort om saken

  • Eugene Ejike Obiora ble kvelt av politiet. Det førte til at han døde.
  • Hendelsen åpnet en debatt om politivold og rasisme. Flere demonstrerte mot politiet.
  • Politiet som var med på hendelsen ble aldri dømt. Men de etterlatte fikk noe erstatning.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå