Norge
Bildet er av en vindusrute som det står UDI på. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

Ingen asylsøkere blir sendt fra Norge til Afghanistan i år

Ingen afghanere blir tvunget til å reise ut av Norge i år, sier UNE.

Dermed kan flere afghanere bli i Norge fram til 31. januar, selv om de har vedtak om at de må reise hjem. Det gjelder enten det er Utlendings-nemnda (UNE) eller Utlendings-direktoratet (UDI) som har gitt dem avslag.

Det er fortsatt stor usikkerhet om hva som skjer i landet etter Taliban tok over makten 15. august. Både politisk og humanitært. Men også når det gjelder sikkerhet og menneskerettigheter, sier Marianne Jakobsen. Hun er direktør i UNE. Hun sier de derfor forlenger stansen av retur med tvang.

Stansen skulle først vare fram til 15. september. Men det var varslet at den ville bli forlenget. Tidligere i sommer mente UDI og UNE at det var for utrygt å sende folk tilbake. Det var før Taliban tok makten i landet.

Stansen skal gjelde flere ulike grupper fra Afghanistan. Både de som har fått avslag på søknad om asyl og oppholds-tillatelse, men som er i Norge. Det gjelder også de som har blitt utvist fra Norge eller som har mistet oppholds-tillatelsen.

UNE jobber med rundt 170 saker som gjelder folk fra Afghanistan. De mener 65 av disse kan føre til at en person får plikt om å reise fra landet. Derfor vil de vente med å behandle disse sakene.

Det er rundt 150 afghanere i Norge som har fått vedtak om at de må reise til Afghanistan. Politiets utlendings-enhet har fått beskjed om at de må vente med å sende disse ut av Norge.

Men det er ett unntak. Stansen i returer gjelder ikke for de som har kommet til Norge etter først å ha søkt asyl i et annet land i Europa. De vil kunne bli sendt tilbake til det landet.

Taliban har ifølge nyhetsbyrået Reuters sagt at de vil godta at folk blir sendt tilbake til Afghanistan. Men de har også varslet om at de som kommer må møte i retten. Det er uklart hvorfor, og hva slags straff de kan få.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå