Norge

Asylsøkere blir neppe sendt hjem til Afghanistan i høst

Enn så lenge blir ingen tvunget til å reise fra Norge til Afghanistan. Slik skal det være til i alle fall 15. september. Det vil trolig også vare enda lenger, ifølge UDI.

Rundt 150 afghanere har fått nei på søknaden om opphold i Norge. De skal egentlig bli sendt hjem igjen. Men det er utsatt som følge av uroen i landet. Det ble bestemt 21. juli. Da ble det også bestemt at ingen skal bli tvunget til å reise til Afghanistan før 15. september.

– Det er riktig at ingen må reise tilbake til Afghanistan nå. Selv om de har fått et endelig avslag på sin søknad, sier Hanne Rygh Holter til Klar Tale. Hun er senior kommunikasjons-rådgiver i Utlendings-direktoratet (UDI).

Klar Tale har spurt om hva som skjer med afghanere med avslag på opphold etter 15. september. Vi har også spurt om de vurderer andre løsninger enn en ny utsettelse.

Holter sier det er vanskelig å få oversikt over hva som skjer i landet. Det kan være noe er endret. Noe som betyr mye for de som har søkt opphold i Norge. UDI vil avgjøre hva som skal skje, i god tid før 15. september, sier hun.

Men mye tyder på at ingen blir tvunget til Afghanistan de neste ukene. Det sier sjefen i UDI til avisa Vårt Land. Han heter Frode Forfang.

– Fristen kommer nokså sikkert til å bli lenger. Med noen måneder vil jeg tro, sier han. Forfang sier ingenting om andre mulige løsninger.

Han sier at UDI vil unngå å behandle noen søknader om asyl fra afghanere, hvis svaret kan bli nei. Årsaken er at det er folk som det kan ta lang tid å få sendt ut med tvang.

– Men vi vil behandle saker der det er helt klart at søkere vil få opphold i Norge, sier han.

Forfang sier at Norge jobber nært med andre land i Europa om Afghanistan. De må finne ut hva slags forhold til skal ha til landet nå som Taliban styrer.

– Nå venter vi og ser hva som skjer i Afghanistan. Så skal vi finne ut hva som skal bli praksis for asylsøkere derifra, sier han.

Taliban vil godta å ta imot folk som har fått avslag på søknader om opphold i andre land. Det sier Zabihullah Mujahid. Han er en viktig mann i Taliban. Men han sier også at de som blir tvunget tilbake må møte i retten. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

– Ja, de vil bli tatt til retten. Retten vil da avgjøre hva vi skal gjøre med dem, sier han til avisa Kronen Zeitung.

Mujahid sier ingenting om årsaken til at de må møte i retten, eller hva som vil skje med dem.

Siste utgave

På forsiden nå