Norge

Norske IS-kvinner kan bli utvist fra Syria

Mandag ble tre kvinner fra Sverige utvist fra Syria. De er mistenkt for å ha vært med i IS. De neste som kan bli sendt ut, er fra Norge.

Flere kvinner fra Norge er fanget i leirer i Syria. De er siktet for å ha vært med i terror-gruppa Den islamske staten (IS). Mandag ble tre svenske kvinner sendt ut av landet. Årsaken er de skal være en sikkerhets-risiko. De neste til å bli sendt ut, kan være fra Norge. Det sier lokale myndigheter i Syria til kanalen NRK.

– Vi tar kontakt med Norge når det er aktuelt og vi er klare med sakene til kvinnene fra Norge. Det sier Shiyar Ali til NRK. Han er representant for selvsstyre-myndighetene nordøst i Syria.

Det skal også være flere svenske kvinner på vei fra Syria, ifølge kanalen SVT. De melder at de tre kvinnene med til sammen seks barn var den første av flere grupper som skal bli sendt ut fra Syria.

Fire norske statsborgere og fire norske barn sitter i leirene Roj og Al Hol. Begge er nordøst i Syria. Alle kvinnene er siktet for terror av Politiets sikkerhets-tjeneste (PST).

En kvinne ble hentet hjem til Norge fra Al Hol-leiren i 2020. Årsaken var at det ene barnet var svært sykt, og trengte hjelp. Det førte til at Fremskrittspartiet sluttet i regjeringen.

Senere ble hun dømt til 3,5 år i fengsel for å ha vært med i IS i seks år. Hun har anket saken. Dermed kan dommen bli endret.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå