Norge

Skal se på regler for gratis bolig til politikere

Stortinget skal diskutere hva de skal gjøre med ulike ordninger. Flere politikere har fått gratis bolig, selv om de har eid leilighet i Oslo.

I nesten ti år har Kjell Ingolf Ropstad har fått gratis bolig av Stortinget. Han er leder for Kristelig Folkeparti (KrF). Det har han fått fordi han har folkeregistrert adresse hos foreldrene. Dette har vært en ordning Stortinget har.

Årsaken til ordningen er at folk som ikke er fra Oslo, skal ha muligheten til å komme seg inn på Stortinget. Uten å måtte reise mye mellom hjembyen og Oslo.

Tidligere har det vært lignende saker. Fremskrittspartiet (FrP) hadde også en hendelse med Himanshu Gulati. Han eide fire leiligheter i Oslo og fikk gratis bolig. Gulati var folkeregistrert på Jessheim, som var mer enn 40 kilometer unna. Da var han kvalifisert til å få bolig av Stortinget. Nå skal de gå gjennom ordningen.

– Vi skal se på reglene for Stortingets pendler-boliger. Det sier Tone Wilhelmsen Trøen til nyhetsbyrået NTB. Hun er stortingspresident.

– Vi må se på om ordningen med pendler-boliger fungerer som det skal. Men vi må gjøre en grundig vurdering. Så dette må det neste Stortinget finne ut av, sier hun.

Stortinget har ikke hatt noen form for kontrollering av ordningen. Det har kun vært opp til representantene selv å dokumentere hvorfor de har behovet. Etter at de har søkt om dette må de bekrefte behovet hvert år. Men Stortinget undersøker ikke videre.

I tillegg har flere politikere fått lønn betalt etter at de er ferdig med sitt verv. Selv om de har hatt en annen jobb. Det betyr at noen har fått dobbelt opp med lønn.

– Det er viktig å sikre at ordningene fungerer slik de skal. Og kontrollen må også vurderes nærmere, sier Trøen.

---

Kort om saken

  • Flere politikere har en ordning for å få gratis bolig.
  • Noen har hatt folkeregistret adresse i en annen by for å få dette.
  • Dette har skapt debatt rundt temaet på hvilke goder politikere får.

---Siste utgave

På forsiden nå