Norge
Hovedtiltalte Sajjad Husain (44) var sjef og eier av dagligvarekjeden Lime, og har stått tiltalt for blant annet menneskehandel. Foto: Heiko Junge / NTB

Dømt til åtte års fengsel

Eier og sjef for dagligvarekjeden Lime er dømt til fengsel. Åtte år etter at kaoset startet.

Høsten 2013 gikk politiet til aksjon mot 20 butikker flere steder på Østlandet. Også i Oslo. Butikkene det handlet om hørte til den nye kjeden Lime og solgte matvarer. Derfor kalles saken for Lime-saken.

Tolv personer ble tiltalt for organisert kriminalitet og menneskehandel. Ni av de nektet straffskyld når saken startet. Mens tre innrømmet delvis straffskyld.

De er også tiltalt for vold, økonomisk svindel og trusler. Folk som jobbet i butikkene skal ha blitt misbrukt.

Fredag ble Sajjad Hussain dømt til åtte års fengsel. Den 44 år gamle mannen var eier og sjef for dagligvarekjeden Lime. Han var tiltalt for grov menneskehandel. Hussain skal ha hentet minst ti pakistanere til Norge for å jobbe for seg.

Hussain avviste ikke brudd på arbeidsmiljøloven. Men har hele tiden nektet for å ha drevet med menneskehandel.

– Det er et stort omfang. Både når det gjelder antall fornærmede og tiden det har foregått. Derfor ønsker vi tolv års fengsel. Vi mener det er snakk om et voldsomt omfang. Ti av de fornærmede har jobbet under tvang. Og det er snakk om sosial dumping for fire andre. Det sa Geir Evanger til nyhetsbyrået NTB i fjor høst. Han er advokat for de fornærmede i saken.

Evanger vurderer å anke saken. Siden han ønsker en høyere straff på tiltalte.

– Det er for tidlig å svare på nå. Men det er noe vi kommer til å vurdere de neste ukene, sier han.

Ti av de tiltalte har blitt dømt. Mens to er blitt frifunnet. En 64 år gammel mann og en på 70 år ble ikke dømt. Blant de som er dømt er Hussains foreldre, hans bror og brorens kone og hans nåværende og tidligere kjæreste.

Forsvarer John Christian Elden er fornøyd med at straffen ble åtte år. Men er uenig uenig i at han blir dømt for menneskehandel.

– Dommen er på 1.248 sider. Så den må leses over før vi kan anke, sier Elden.

---

Kort om saken

  • Høsten 2013 gikk politiet til aksjon mot 20 butikker flere steder på Østlandet.
  • Tolv personer ble tiltalt for organisert kriminalitet og menneskehandel.
  • Fredag ble hovedtiltalte dømt til åtte års fengsel. Ti andre av de tiltalte ble også dømt. Men til mildere straff.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå