Norge
Ein sjukepleiar frå Bærum kommune sjekkar ferdig fylte sprøyter med Pfizer-vaksine mot koronavirus på vaksinesenteret på Rud i Bærum. Foto: Heiko Junge / NTB / NPK

Nå kan du velge vaksine selv

God tilgang på begge korona-vaksinene gjør at vi nå kan velge selv hvilken du ønsker å ta.

Til nå har det vært tilfeldig hvilken korona-vaksine du har fått. Mye har vært avhengig av hvilke som har vært tilgjengelige. Det har gjort at enkelte har fått én Moderna og én Pfizer-vaksine. Noen kan også ha fått samme vaksine på begge dosene.

– Selv om en får lik beskyttelse av å kombinere vaksinene, så ser vi at noen ønsker å få samme på begge dosene. Nå som vi har god tilgang til begge to, kan kommunene tilby folket den vaksinen de ønsker. Det sier Geir Bukholm. Han er assisterende direktør for Folkehelse-instituttet (FHI).

Enkelte ønsker å få samme dose på begge vaksinene. Derfor gjør myndighetene dette nå. Det viktigste er at den voksne delen av folket blir fullvaksinert. Bukholm håper at valgfriheten kan hjelpe kommunene med å nå de som har vært usikre på å kombinere vaksiner.

FHI vil sende vaksiner til de kommunene som bestiller, så snart som mulig. Det kan ta tid før vaksinene kommer fram.

– Det betyr at de som ikke har startet på, eller fullført vaksinen, ikke kan forvente at begge alltid er tilgjengelige i deres kommune, sier Bukholm.

Det samme gjelder personer med dårligere immunforsvar og som skal ha en tredje vaksinedose.

– Dersom folk ønsker en vaksine som senteret ikke har, kan personen få en annen time en annen dag når den er tilgjengelig. Det sier Miert Skjoldborg Lindboe. Han er leder for vaksineprogrammet i Oslo.

Det er ingen garanti for hvor lenge de ulike vaksinene er på lager. Linboe anbefaler at du møter opp på vaksinesenteret så raskt du har mulighet.

---

Kort om saken

  • Nå kan du velge hvilken vaksine du ønsker å ta.
  • Dette gjør myndighetene for å få flere til og ta vaksinen.
  • Noen har vært usikre på å ta vaksinen siden de er nødt til å kombinere to ulike.
  • Nå slipper de det.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå