Verden

Taliban ønsker å tale for FN

For mindre enn to måneder siden tok Taliban over Afghanistan. Nå vil de bli en del av verdens-organisasjonen FN.

Det er en og en halv måned siden Taliban-krigere tok over Afghanistan. Nå mener de at de fortjener å bli representert i FN. Det er det få som er enige i.

Taliban skrev i forrige uke et brev til FN. Der krevde å få tale på FNs hovedforsamling. Bevegelsen mener de har alt som trengs for å bli anerkjent som regjering.

En slik anerkjennelse er viktig for FN i forhandlinger med Taliban. Hvis Taliban skal få anerkjennelse, trenger de å vise at de respekterer rettigheter i landet.

Taliban har fått mye kritikk for måten de behandler befolkningen sin på. Klar Tale har tidligere denne måneden skrevet om Shafie. Hun frykter at Taliban skal ta fra henne friheten til å drive med judo, bare fordi hun er kvinne.

FN har nå muligheten til å vise at de spiller en viktig rolle. Taliban trenger deres nødhjelp, etter landet har havnet i økonomisk krise. Mange mener FN bør kreve at Taliban gir jenter rett utdanning, og pressefrihet til journalister.

Suhail Shaheen er politisk talsperson for Taliban. Han sier det er på tide at FN gir Taliban mulighet til å delta.

– Vi har støtte fra vårt folk. Derfor kan vi fortsette å kjempe for vårt lands uavhengighet. Vi har alt vi trenger for å anerkjennes som regjering, sier han.

Antony Blinken er USAs utenriksminister. Han sa i sin i sin tale for FN at at det er viktig å forplikte Taliban. Blinken mener det er kritisk at det internasjonale samfunnet nå jobber sammen for å presse gruppen.

Qatar og Pakistan har uttrykket at det ikke er lurt å isolere Afghanistan. Begge land mener FN bør være inkluderende, men fordømme terrorisme.

Siste utgave

På forsiden nå