– Jeg er redd. Det er vanskelig å beskrive, men vi har det veldig tøft. Ingen vet hva som vil skje.
Gjennom en skjerm og via en telefon på høyttaler får Klar Tale snakke med Shafie. Hun er en ung afghansk kvinne. Shafie er etternavnet hennes. Fornavnet vil hun ikke si. Hun er redd for hva som vil skje om Taliban ikke liker det hun sier.
20 år gamle Shafie bor i Kabul. Byen er hovedstaden i Afghanistan. Nå har opprørs-gruppa Taliban overtatt makten der.
Hele livet hennes har det vært soldater fra USA og forsvars-alliansen Nato i landet. De angrep landet i 2001. Da var målet å få bort terror-gruppa al-Qaida. Etter krigen mistet Taliban makten. Folk fikk mer frihet. Men soldatene fra USA og Nato reiste hjem 31. august. Taliban styrer landet. Afghanerne er overlatt til seg selv.
Søndag 15. august tok Taliban seg inn i Kabul. Regjeringen overga seg og presidenten flyktet. Tusenvis av sivile afghanere prøvde også å forlate landet. Noen kom seg ut. Andre døde i forsøket.
Nå er alle veier ut av landet stengt. Likevel har folk fortsatt å flokke folk seg ved grensene og flyplassen. De håper å komme seg ut av landet, og unna Talibans styre.
Shafie holder seg inne sammen med familien. Hun føler seg tvunget til det.
– Jeg går nesten ikke ut. De få gangene jeg har gjort det, har jeg dekket til hele kroppen. Men uansett kan jeg ikke gjøre det jeg har lyst til. Eller noe av det jeg har pleid å gjøre, sier hun.
Shafie er journalist. Derfor frykter både hun og familien for sikkerheten hennes. Shafie tør ikke jobbe nå. Hun kan heller ikke drive med sporten hun elsker. Det vil Taliban gjøre ulovlig for kvinner.
– Jeg drømmer om å bli verdensmester i judo. Også håper jeg å bli trener for andre jenter som har lyst til å komme seg framover. Jeg vil være en rollemodell. Jeg vil hjelpe folk å nå drømmene sine, sier hun.
Fra 1996 til 2001 styrte Taliban i Afghanistan. Kvinner fikk omtrent ikke jobbe eller gå på skole. Det var strenge regler for hvor mye av kroppen de måtte dekke til. Kvinner som brøt reglene, kunne bli straffet hardt.
Nå frykter kvinner det samme vil skje igjen. Derfor demonstrerer de. De kjemper for likestilling og rettferdighet. Og for sine rettigheter. Talibans nye regjering vil stoppe demonstrasjonene. Derfor er det nå forbudt å demonstrere uten at Taliban har godkjent det først.
Taliban har sagt de skal være mer inkluderende. Kvinner får foreløpig fortsette å studere. Men da må de kle seg i den heldekkende kjolen abaya. Ansiktet må dekkes med hodeplagget nikab. Bare øynene kan være synlige.
Kvinnelige og mannlige studenter skal helst være adskilt. De får ikke gå i samme klasse. Eller de må holdes fra hverandre med et forheng i klasserommet.
Siden 2001 har USA brukt mer enn 780 millioner dollar på å støtte kvinners rettigheter i Afghanistan. Er pengene brukt til ingen nytte?
– Vi er redde for hva som vil skje med friheten vår. Hva skjer med alle oss kvinner som har studert? Får vi fortsette? Vil vi kunne få en jobb? spør Shafie.
Shafie er selv student. Nå vet hun ikke hva som vil skje med hverken jobb eller studier. Hun har et lite håp om at situasjonen blir bedre. Men hun tror ikke på det.
– Jeg håper hele verden hører dette: Vi fortjener å få en utdanning. Vi fortjener å få en karriere, sier hun.
---
Kvinner i Afghanistan
- Kvinner var undertrykt under Talibans styre fra 1996 til 2001.
- Soldater fra USA og Nato var i landet fra 2001 til 2021. Da var situasjonen for kvinner mye bedre.
- Mange kvinner har i løpet av de siste 20 årene fått en utdanning og en karriere.
- Nå har Taliban makten igjen. Kvinner frykter å miste friheten sin og livet de har hatt til nå.
- Mange kvinner har demonstrert for å få beholde friheten sin.
- Taliban lover å være mer inkluderende enn sist de regjerte. Men få tror på det de sier.
---