Norge

Vil ikke være med i regjeringen

Sosialistisk Venstreparti avbryter samtalene om ny regjering. De mener partiene ikke kan samarbeide om politikken som er viktigst for dem.

Sosialistisk Venstreparti (SV) bryter sonderingene. De vil ikke inn i regjering med Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp).

– Det er med stor skuffelse at vi må erkjenne at det ikke er politisk grunnlag for å danne en rødgrønn regjering, sier Audun Lysbakken. Han er leder for SV.

De tre partienes ledere har i mer enn fire dager hatt samtaler. På Hurdalsjøen hotell har de forsøkt å finne ut om de tre kan samarbeide i regjering. Det kan de ikke nå.

Dermed må Ap og Sp fortsette samtalene uten SV.

– Vi trodde vi skulle komme lenger. Vårt mål var en rødgrønn regjering. Det mener vi hadde vært det beste, fortsetter Lysbakken når han møter pressen onsdag.

13. september vant Ap stortingsvalget. Dermed fikk partiet oppgaven med å lage en ny regjering. Ap-leder Jonas Gahr Støre inviterte dermed flere partiledere hjem til seg. Han snakket med alle partiene på venstresiden i politikken; Sp, SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

Etter besøkene hos Støre kunne sonderingene om ny regjering begynne. Ap ville ha med seg både Sp og SV. Men Sp og SV har vært usikre på om de kan samarbeide. Onsdag kom svaret på det.

– Det er den hele politikken for rettferdig fordeling og for klima og natur som avgjør om vi kan være med i regjering. Nå er avstanden på disse politiske områdene for store. Det kan ikke vi være med på, sier Lysbakken.

SV mener nå de kan gjøre mer for sin politikk ved å være i opposisjon enn å være i regjering. Det vil si at partiet fortsatt er i Stortinget og kan påvirke politikken derfra.

– Så får vi se om vurderingen endrer seg i den fire år lange perioden. Vi er åpne for det. Jonas har nummeret mitt, så han kan ringe hvis han vil, sier Lysbakken.

Selv om SV er skuffet over å ikke være i regjering, er Lysbakken og Støre fortsatt venner. Og et samarbeid kan skje i framtiden. For selv om samtalen er avsluttet nå, er Lysbakken åpen for å forhandle om samarbeid i regjering senere.

– Jeg er ikke skuffet over Støre. Vi har et godt forhold og skilles som venner. Det vi begge driver med, er politikk og ingenting annet, sier SV-lederen.

---

Kort om saken

  • Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti har vært på Hurdalsjøen hotell.
  • Der har de snakket om hvem som kan samarbeide i den nye regjeringen.
  • Sosialistisk Venstreparti har bestemt seg for at de ikke kan være med i regjeringen.
  • Arbeiderpartiet og Senterpartiet skal nå snakke om de kan lage regjering sammen.

---



Siste utgave

På forsiden nå