Valg2021
Bildet viser Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum på talerstolen.

Hva skjer med regjeringen nå?

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er klar for å bli med i regjering med Arbeiderpartiet. Men SV må være med for å få flertall. Vil Vedum vil si ja til det?

Trygve Slagsvold Vedum gjorde et historisk godt valg. Lederen for Senterpartiet (Sp) var glad og takknemlig mandag kveld. Målingene viste at Sp fikk 13,6 prosent av stemmene i Stortingsvalget. Og 28 plasser på Stortinget.

– Vi har fått en enorm tillit fra det norske folk. Det er en merkedag i dag. Vi er et av de tre største partiene på Stortinget. Takk til alle som har vært med i valgkampen. Til alle som har bidratt i dugnaden fra alle partier: Tusen takk for at dere er hovedbrikken i folkestyret vårt, sa han i talen til Sps valgvake.

I salen på valgvaken var det god stemning. Champagne-korkene ble sprettet med jevne mellomrom. Og jubelen var høy da partilederen endelig kom på scenen. I talen var han klar på hva han vil jobbe for i regjeringen.

– Til dere som har stemt på oss: Vær du trygg på at vi skal forvalte den tilliten, sa han. Vedum forklarte at de skal utvikle hele Norge. De skal også ha tjenester nært folk. Partiet vil også jobbe for å få ned forskjellene.

Arbeiderpartiet ble landets største parti (Ap). De fikk flest stemmer. Jonas Gahr Støre blir Norges nye statsminister. Det som fortsatt er usikkert, er hvilke partier han skal ha med seg i regjeringen.

Ap kan lage regjering sammen med Sp. Men da har de ikke en regjering med flertall i Stortinget. For å få flertall, vil Ap ha med Sosialistisk Venstreparti (SV). Her er det mye spenning.

Vedum har gått til valg på en regjering med Ap og Sp. Han har nektet å svare tydelig på om han vil samarbeide med SV i en regjering.

– Vi har vært tydelige lenge på at vi vil bytte ut dagens regjering. Og erstatte den med en regjering basert på Ap og Sp. Så får vi begynne samtalene om regjering i morgen, sa han til nyhetsbyrået NTB mandag kveld.

Bildet viser Jan Bøhler og Bjørg Sandkjær.

Bjørg Sandkjær er andrekandidat i Oslo Sp. Hun fikk ikke plass på Stortinget. Men hun var veldig glad da resultatet kom.

– Det er helt fantastisk at vi har gjort et så bra valg! Det er så gøy. Folk har virkelig jobba i hele valgkampen. De har gjort en super innsats. Jeg er veldig glad i valgkamp, for det er en dugnad for demokratiet, sier hun til Klar Tale.

Hun er ikke like hemmelighetsfull som partileder Vedum. Men heller ikke hun vil svare tydelig på spørsmål om samarbeid med SV.

– Vi lukker ikke døra for noen i et regjerings-samarbeid, sier hun.

Ap har sagt at de ønsker en regjering med flertall i Stortinget. Da trenger de både Sp og SV.

Tirsdag begynner Ap-leder Jonas Gahr Støre samtalene om regjering. Støre blir snart Norges nye statsminister.

– Nå skal jeg snakke med mitt eget parti. Så er det naturlig at vi begynner med Senterpartiet, som er største parti. Så SV. Og så skal vi snakke med Rødt og Miljøpartiet De Grønne, sier Støre til NTB.

---

Ny regjering

  • Arbeiderpartiet fikk flest stemmer i stortingsvalget og skal lage ny regjering.
  • For å få en regjering med flertall i Stortinget, må Ap samarbeide med flere partier enn Senterpartiet i en regjering.
  • Ap vil ha med SV, men Sp er utydelige på om de vil samarbeide med SV.

---Mer fra Valg2021

Siste utgave

På forsiden nå