Norge
Trygve Slagsvold Vedum (Sp) (t.v.) og Jonas Gahr Støre (Ap) møtte pressen under regjeringsforhandlingene om mulig Ap-Sp-regjering på Hurdalsjøen Hotell torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Fortsetter forhandlinger om ny regjering

Arbeiderpartiet og Senterpartiet jobber for å lage ny regjering før statsbudsjettet for 2022 legges fram for Stortinget.

Onsdag ble det klart at Sosialistisk Venstreparti (SV) valgte å ikke være med i regjering med Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp).

Dermed har Ap og Sp begynt å forhandle om den nye regjeringen.

– Gårsdagen skader ikke vårt samarbeid med SV. Vi har en god tone. Vi er enige med Sp om å gå videre til forhandlinger. Og vi har satt fart på prosessen. Dagene her har ikke vært bortkastet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Sammen med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum snakker de nå videre om den nye regjeringen. De forteller at de nå snakker om hver av de politiske områdene. Slik skal de finne ut hvordan de skal samarbeide i den nye regjeringen.

Og Støre sier at velgernes ønske blir ivaretatt. For uansett hva som skjer, blir det skifte av regjering.

– Vårt ansvar er å finne gode løsninger. Vi skal ha en offensiv miljøpolitikk og en offensiv velferdspolitikk. Ambisjonene for velferd og klima forlot ikke Hurdalsjøen med Audun Lysbakken, sier Støre Torsdag.

Han forstår at SV-leder Lysbakken valgte å trekke partiet fra regjerings-samarbeide. Selv om han mener det ville vært spennende å ha med partiet i regjeringen. Likevel er han fornøyd med det Ap og Sp skal få til i regjering sammen.

– Vi kan levere god politikk også uten dem, sier han.

Målet er å bli enige om en regjerings-plattform før statsbudsjettet legges fram for Stortinget 12. oktober. Dermed kan den nye regjeringen starte allerede fredag 15. oktober, ifølge en sentral partikilde.

Støre og Vedum skal trolig forlate Hurdalsjøen hotell torsdag og komme tilbake mandag. I mellomtiden blir det pause i forhandlingene.

Tirsdag 12. oktober legges forslaget til statsbudsjett for 2022 fram for Stortinget. Da er det ventet at Erna Solberg gir sin avskjed som statsminister. Hennes neste oppgave blir å skrive om forslaget for budsjettet etter Støre-regjeringens ønske. Sp og Ap har planer om å snakke med SV før de godkjenner budsjettet.

---

Kort om saken

  • Arbeiderpartiet og Senterpartiet forhandler om den nye regjeringen.
  • Statsbudsjettet for 2022 presenteres for Stortinget 12. oktober.
  • Partiene bør være klare med ny regjering før den tid.
  • Jonas Gahr Støre kan bli ny statsminister allerede 15. oktober.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå