Norge

Studenter sliter med dyr strøm

Strømprisene har økt kraftig i det siste. Det er det mange studenter som merker godt.

I den siste tiden har det kostet mye mer penger å bruke strøm. Folk i Sør-Norge har den siste tiden betalt rekordhøy pris for strømmen. For mange er det et problem, særlig for dem som har minst. For når vinteren starter, blir det enda større behov for strøm.

Regjeringen sier de vil øke bostøtten for å hjelpe til. Bostøtte er en statlig støtteordning. Folk som har lite inntekt og høye boutgifter kan få penger fra staten.

Trygve Slagsvold Vedum er Norges nye finansminister. Han er bekymret over utviklingen. Han sier regjeringen har startet jobben med å få ned prisene.

Vedum sier det ikke er noen enkel måte å løse problemet på.

– Det er ingen lett kur som kan løse dette. Vi ser nå effekten av det som ble bestemt for mange år siden. Det vil ta tid å gjøre større tiltak som kan gjøre strøm billigere, sier Vedum.

Astrid Sætaberget er en av dem som har merket at prisene har steget. Hun studerer geografi i Trondheim.

I mars var strømregningen hennes på 1600 kroner. Den delte hun med en romkamerat, så de betalte 800 kroner hver. Det er 10 prosent av det hun får fra Lånekassen i lån og stipend. Hun betaler også over 6.000 kroner i husleie.

Sætaberget sier at hun uansett ikke kan leve på bare lån og stipend. Hun jobber to fulle dager i uka ved siden av studiet. Likevel synes hun det er dumt å bruke så mye penger på strøm.

– Det blir jo veldig dyrt for studenter. Det er kjedelig å bruke så mye på strøm, og ikke noe annet jeg trenger. Det blir litt for dyrt med tanke på situasjonen mange studenter er i, sier hun.


Hei

Nå har hun byttet strømleverandør. Det mener hun også andre bør gjøre.

– Ikke nøl med å bytte hvis du finner ut at det er billigere, sier hun.

Hun har selv opplevd at det er vanskelig å finne ut hva som er rimeligst. Hun anbefaler tjenesten Strømpris for å regne på det. Den er laget av Forbrukerrådet, som er statlig drevet.

Sætaberget sier hun er forberedt på en kald vinter.

– Jeg har jo jobb. Jeg sparer også slik at det ikke skal komme noen ubehagelige overraskelser, sier hun.

Mange studenter sliter med å betale høye strømregninger. Helena Haldorsen mener studiestøtten bør økes. Hun er leder i Velferdstinget Vest. De jobber for at studenter skal få det bedre.

– Studenter og andre folk med dårlige råd, bør ikke fryse noe mer enn folk med god råd. Det ser ut til å bli slik nå. Norge er et rikt land. Det er tragisk at vi har politikere som ikke hjelper de som har minst, sier Haldorsen til kanalen NRK.

Haldorsen sier mange studenter sliter med lite penger. Flere er avhengige av penger fra foreldre.

Vedum mener den forrige regjeringen ville ha dyrere strøm. Det nekter Nikolai Astrup for. Han har ansvar for energi og miljø i Høyre.

– Selvsagt er ikke det et mål. Her snakker Vedum, sier Astrup.

Torsdag skal Stortinget stemme over flere tiltak om strøm. Møtet startet klokka 10.00. Det skal stemmes på slutten av møtet. Du kan følge hele møtet her.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå