Norge
Drammen sykehus har meldt om et nytt koronarelatert dødsfall. Foto: Geir Olsen / NTB

Mange barn er smittet av RS-viruset

En barnelege ber om at de minste barna holdes unna forkjølte søsken. Årsaken er at det er mer smitte av RS-viruset enn til vanlig.

Ved Drammen sykehus er det nå mange barn som trenger hjelp. De er smittet av RS-viruset. Den siste halvannen uka har 46 smittede barn vært innlagt på sykehuset.

Onsdag var 13 barn innlagt.

– Men så kommer det hele tiden nye inn. De minste pasientene våre er to uker gamle, sier overlege Per Helge Måseide avisa til VG.

Ofte er det storesøsken som smitter de aller minste, ifølge leger VG har snakket med.

Måseide anbefaler derfor foreldre til å holde de alle yngste spedbarna unna familiemedlemmer som er syke.

– Økningen i luftveis-symptomer sees spesielt blant barn og voksne opp til 40-års alder. Det passer godt med at det er barn og foreldrene deres som blir syke, sier Margrethe Greve-Isdahl. Hun er overlege i Folkehelse-instituttet (FHI).

Smitte av viruset skjer som oftest fra november til mai. Nå kommer den tidligere enn normalt. Vanligvis blir mellom 1.000 og 2.000 barn i alderen 0–5 år innlagt på sykehus med RS-infeksjon hvert år.

Også i resten av landet er flere barn innlagt på sykehus med det samme viruset. I Bergen fikk 18 barn hjelp på sykehus onsdag. Samme dag var 20 barn innlagt i Oslo. Fem RS-smittede barn var innlagt på St. Olavs hospital i Trondheim.

Det siste året har de fleste vært lite i kontakt med vanlig virus. Korona-viruset har gjort at folk har vært gode på smittevern. Derfor har de aller minste et dårligere immunforsvar. Da blir de lettere syke. Derfor tror FHI at flere barn blir smittet av sykdommer i luftveiene denne vinteren enn til vanlig.

– Når du er bekymret for ditt syke barn, er det viktig å kontakte helsetjenesten. Barn som sliter med å puste bør alltid tilses av lege. Generelt bør det være lavere terskel for å kontakte lege jo yngre barnet er, sier Greve-Isdahl.

RS er en forkortelse for respiratorisk synctial-virus. Det er et virus som gir infeksjon i luftveiene hos barn og voksne. De fleste merker det som en forkjølelse. Men noen kan få mer alvorlig sykdom.

Særlig de minste barna under ett år kan bli veldig syke av RS-viruset. Smitte hos dem kan føre til bronkiolitt, som gjør at det er vanskelig å puste. Da må de få hjelp på sykehus.

Sykdom som kommer av viruset, er en viktig årsak til at barn dør i land med dårlige helsetjenester.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå