Norge

Får sterk kritikk for statsbudsjettet

Trygve Slagsvold Vedum har presentert nytt statsbudsjett. Som forventet er det mange som er kritiske til forslagene.

Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet (Sp) har presentert nytt statsbudsjett. Det har Sp samarbeidet med Arbeiderpartiet (Ap) om å lage.

Her er Klar Tales oversikt over Norges forskjellige partier.


Mange var spente på hvilke forslag den nye regjeringen ville presentere. Nå får forslagene kritikk fra mange politiske motstandere.


Venstre kritiserer klimapolitikken. De kaller det «en bløff som er blitt avslørt».

Sveinung Rotevatn er nestleder i partiet. Han sier at forslagene vil føre til at utslippene øker, og ikke blir mindre.

Også Sosialistisk Venstreparti (SV) har reagert kraftig på det nye budsjettet. Det er partiet som Ap og Sp kan trenge støtte fra for å få forslagene godkjent i Stortinget. Kari Elisabeth Kaski er stortings-representant for SV. Hun mener klimatiltakene er dårligere enn hos den forrige regjeringen.

Kari Elisabeth Kaski (Sv) meiner Dagbladets meiningsmåling slår beina under Høhres strategi.
Foto: Lise Åserud / NTB / NPK

Hun sier det er uaktuelt å støtte budsjettet slik det er nå.

Kaski mener Ap og Sp ikke ønsker å gjøre nok.

– De tar ikke de store grepene som kreves for å omstille Norge. Det er som forventet, sier hun.


Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er ikke enig. Han mener regjeringen har presentert gode forslag for klimaet. Han sier blant annet at regjeringen satser på grønn industri og grønne investeringer.

– Jeg mener at vi tar kraftige grep for klima. Jeg mener at dette setter en klar kurs for å kunne kutte utslippene og nå målene våre, sier Støre.


Sylvi Listhaug er leder i Fremskrittspartiet (Frp). Hun mener statsbudsjettet vil gjøre det vanskeligere for vanlige folk.

– Vanlige folk får jo en ekstraregning. Spesielt bilister og syke folk, som må betale masse penger for disse ordningene, sier hun.

Frp-leder Sylvi Listhaug mener den nye regjeringen sløser bort penger på klimatiltak som ikke har noe for seg og som bare vil føre til at det blir dyrere for folk å kjøre bil. Foto: Terje Pedersen / NTB

Hun kaller også at pengene som går til klimapolitikk for «sløsepenger». Fram til 2026 dobler den nye regjeringen støtte til internasjonalt klimaarbeid. De vil bruke til 14 milliarder kroner på dette. Det er Listhaug kritisk til.


Tina Bru er Høyres talsperson for finanspolitikk. Hun mener det er galt å redusere avgifter for strøm og barnehage.

– Dette kunne heller vært brukt til å hjelpe dem som har minst. Det er sikkert fint for meg, som har barn i barnehage å betale litt mindre. Men det er ikke jeg som trenger det mest, sa hun i stortingssalen.


Advokat Olav Sylte er leder i Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm». Han sier regjeringas forslag om billigere strøm for et «løftebrudd». Han sier gruppa vil demonstrere i flere byer.

Vedum vil kutte avgiftene på strøm med 48 prosent i januar, februar og mars. Det synes ikke Sylte er godt nok. Han sier folk er lei av de høye strømprisene. Han sier det er «uforståelig» at regjeringen ikke vil senke avgiftene mer.

– Økningen vil fortsette og bli verre. Det er også starten på en enda større inntekt for staten, sier han.


Også Norsk student-organisasjon (NSO) har kritisert budsjettet. De mener regjeringen burde satset mer på studenter.

Regjeringen har ikke valgt å øke studiestøtten til de som studerer. Det får leder i NSO, Tuva Todnem Lund, til å reagere.

– Jeg er virkelig skuffet! Budsjettet mangler helt satsing på studenter. Studentene forventet at den nye regjeringen ville satse på dem. Nå kommer fasiten. Vi er glemt, sier hun.


Vedum selv var optimistisk da han presenterte forslagene. Han sier de markerer en «ny kurs for landet».

– Det er trivelig å kunne legge fram dette statsbudsjettet. Alle de store tallene i et statsbudsjett, handler til syvende og sist om folks hverdag, sa han i talen sin.




Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå