Norge

Fikk ikke brillestøtten hun ble lovet

Støre lovte småbarnsmor Nielsen at han vil kjempe for bedre brillestøtte. Det ble ikke med i budsjettet.

I Norge har barn som trenger briller lenge fått økonomisk støtte. I 2020 ble ordningen strammet inn. Regjeringen bestemte at de begrense støtten. Det ville de spare 162 millioner kroner på.

Da var Erna Solberg fra Høyre statsminister. Nå er det Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet.

Endringen i brillestøtte påvirket mange familier. Den gjorde det ble dyrere for foreldre med barn som trengte briller. Flere reagerte sterkt på det.

Blant dem var Støre, som nå er statsminister. Han dro hjem til familien Nielsen før valget. Datteren i familien, Milla-Sofie Nielsen, har sterkt nedsatt syn. Etter endringen i brillestøtten, måtte familien bruke flere tusen kroner på nye briller. Før var det gratis.

Støre ga familien et løfte. Hvis han ble statsminister, skulle han bedre tilbudet på 100 dager. Men i regjeringens nye budsjett er det ikke penger til det.

Moren til Milla-Sofie er skuffet.

– Det viser jo bare hva politikk er. Så lenge de får stemmene, betyr det ikke så mye for dem. Det er ikke viktig hvordan det går for de som har stemt på dem, sier Jannike Elise Nielsen fra Knarvik.

Datteren kan nesten ikke se uten briller. Hun fikk snakke med Støre da han hadde valgkamp. Pressen var til stede da han lovet en forbedring.

– Det er jo litt flaut. De sier at de skal fikse dette med en gang de kommer i regjering, og så gjør de det ikke. Det viser helt tydelig for folk at de er et parti som ikke mener det de sier, sier mor Jannike Elise Nielsen.

Milla-Sofie (5) og familien er en av flere tusen som merker regjeringens kutt i brillestøtteordningen på økonomien. Her sammen med mor Jannike Elise Nielsen, bror Ivo og faren Marius. Familien bor i Knarvik i Vestland. 
Foto: Marit Hommedal / NTB

I det nye statsbudsjettet skal ikke én krone brukes på mer brillestøtte. Det er fortsatt mulig at partiet SV klarer å forhandle fram en ordning. Hvis ikke kan regjeringen tidligst kan øke støtten til våren.

Statsministeren sier selv at budsjettet er laget på kort tid. Han sier det er begrenset hvor mye regjeringen kan endre allerede.

– Jeg forstår godt at moren til Milla-Sofie er skuffet. Jeg sa vi skulle lage en bedre ordning for barn som trenger briller. Det står jeg ved, men vi klarte det ikke i denne runden, sier han.

Jannike Elise Nielsen i Knarvik synes ikke det argumentet holder.

– Det blir for lettvint. Jeg vet de har fått mange innspill på hvordan de kan fikse en rettferdig ordning for alle. De sa de kunne gjøre det på sine første hundre dager. Da forstår jeg ikke at de nå sier de må vente.

Det settes ikke av penger til å forbedre brillestøtteordningen for barn i neste års statsbudsjett. Foto: Frank May / NTB

Hun lurer på om regjeringen har skjønt alvoret i saken.

– De bruker ungene i Norge med dårlig syn til å få velgere. Det er ikke greit, sier hun.

Sverre Fuglerud er seksjonsleder i Norges Blindeforbund. Han hadde større forventninger til Støre.

– Vi trodde og håpet de hadde kommet lenger. Vi er skuffet over at det ikke ligger inne penger til neste år. Det hadde vi faktisk regnet med, sier han.

Fuglerud sier brilleordningen betyr mye for mange.

– Dette betyr kolossalt mye for tusenvis av familier. Mange må prioritere bort andre ting på grunn av økonomien. Noen må la barna gå uten briller, sier han.

Støre sier han vil fortsette å jobbe for en bedre brilleordning.

– Brillestøtten er en sak vi gjerne skulle løst med en gang. Det fikk vi altså ikke til i denne runden. Vi vil arbeide videre for en bedre ordning for Milla-Sofie og andre barn som trenger briller, sier Støre.

Siste utgave

På forsiden nå