Norge

Dreven dame skal lede KrF videre

Hun har flere tusen følgere på Instagram og lang erfaring i politikken. Men klarer Olaug Bollestad å få Kristelig Folkeparti til å vokse igjen?

I dag lørdag velger Kristelig Folkeparti (KrF) ny partileder. KrF har én lederkandidat: 60 år gamle Olaug Bollestad. Verken nestleder Dag Inge Ulstein eller 2. nestleder Ingelin Noernsjø utfordrer henne. Det er ikke plass for kaoset som har vært i partiet de siste årene.

– Det blir spennende å se hva Bollestad kan få til for KrF. Hun er en veldig erfaren dame, den mest erfarne politikeren som KrF har, sier Berit Aalborg til Klar Tale. Hun er politisk redaktør i avisa Vårt Land, og har fulgt KrF tett.

Aalborg sier at KrF ikke er klar for noen ny lederstrid.

– De har tatt valget om Bollestad. Det er nok som følge av alt bråket om valg av side. De orker ikke å bruke mer krefter på det, sier hun.

I 2018 ledet Knut Arild Hareide partiet. Han ønsket at de skulle samarbeide til venstre i politikken, mot Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Men et flertall i partiet valgte høyresiden. Hareide sluttet som partileder. Kjell Ingolf Ropstad overtok. KrF ble med i den forrige regjeringen. Siden har stadig færre velgere stemt for partiet. I høst trakk partileder Kjell Ingolf Ropstad seg fra jobben. Årsaken var rot og mistanke rundt hans bruk av en gratis stortingsbolig. Hvem skulle overta etter ham?

KrF hadde tre alternativer. Men det blir Bollestad.

Ungdomspartiet KrFU ønsket seg Ulstein som ny nestleder. Aalborg tror at han og Bollestad sammen ble enig om hvem som skulle styre partiet.

– Dessuten var Ulstein i tvil om han ville være leder. Bollestad sa klart at hun ville overta, sier Bollestad.

Bollestad ble valgt inn på Stortinget første gang i 2003. Hun har hatt mange viktige roller for KrF. Sist som landbruksminister under regjeringen til Erna Solberg.

– Har Bollestad det som trengs for å få partiet til å vokse igjen?

– Hun er erfaren og folkelig og hun er kvinne, sier Aalborg.

Den politiske eksperten forklarer at KrF har mistet mange av sine kvinnelige velgere.

Aalborg mener at KrF både ble smalere og mer gammeldags (kristen-konservativt) da Ropstad var leder.

– KrF må bli et mye bredere parti for folket enn det de er nå. Slik kan de nå ut til flere grupper, mener hun.

KrF fikk 3,8 prosent støtte under stortingsvalget i 2021. De havnet under det som kalles sperregrensa. Dermed fikk de også mange færre representanter på Stortinget enn før. Så kom bråket knyttet til Ropstad. Det skadet partiet. Samtidig manglet KrF en sak som velgerne kunne samle seg om.

Aalborg tror KrF må finne gode saker å vinne flere velgere på, som for eksempel i familiepolitikken. Den må tilpasses til slik moderne familier fungerer nå.

– Bollestad tok for eksempel opp saken om amming på Stortinget, som handler om å kombinere familieliv og arbeid, sier Aalborg.

– Den kommende KrF-lederen har over 8000 følgere på Instagram. Hun byr på seg selv. Er det nok?

– Jeg synes det er interessant at KrF velger en godt voksen dame som leder. Stort sett er det tradisjon i andre partier for å velge godt voksne menn eller unge damer. KrF har også hatt voksne damer som velgere. Derfor er det modig at KrF gjør det. Det kan godt hende det er et smart grep, sier Aalborg.

---

Kort om saken: KrF velger nye leder

  • Lørdag velger Kristelig Folkeparti (KrF) ny partileder.
  • Ny leder blir Olaug Vervik Bollestad.
  • Bollestad får jobben med å få orden på KrF igjen.

---



Siste utgave

På forsiden nå