Norge
Bildet er av Eva Kristin Hansen. Hun har på en mørk genser. Til høyre er det en stor gul hylle som dekker veggen.

Eva Kristin Hansen har ingen planer om å slutte

Eva Kristin Hansen sier at hun har brutt reglene for pendlerbolig. Men hun sier også at hun ikke har noen planer om å slutte som stortingspresident.

– Jeg har sjekket med Stortinget. Jeg trodde ikke jeg hadde brutt reglene. Men de sier de har en tolkning av at jeg burde sagt fra om at jeg eide en bolig i Nordre Follo fra 2014, sier Hansen til kanalen NRK.

For i årene fra 2014 til 2017 leide hun en hybel i Trondheim. Dermed fikk hun pendlerbolig, siden hun oppga det som sin adresse hos Stortinget. Kravet for å få dette, er at du bor minst 40 kilometer unna Oslo. Ski i Nordre Follo er 27 kilometer unna. Dermed viser det seg at Hansen fikk en bolig hun kanskje ikke hadde krav på.

Det har flere partier reagert på. Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne ba Hansen om å slutte. Han mente det må til for å sikre at folk har tillit til at det blir ryddet opp i rotet med pendlerboliger. Sylvi Listhaug i Fremskrittspartiet sa Hansen burde tenke seg om før hun avgjør om hun vil fortsette.

– Jeg har blitt valgt som stortingspresident med tillit i Stortinget. Jeg har ingen planer om å gjøre noe annet, sier Hansen til NRK.

– Jeg er ingen kjeltring. Jeg har ikke ment å gjøre noe galt, sier hun til Adresseavisen.

Hun har støtte fra både Senterpartiet (Sp) og sitt eget parti, Arbeiderpartiet (Ap). Det er likevel ikke nok til at hun kan være trygg på å beholde jobben.

Partiet Rødt vil vite hva som faktisk har skjedd. De vil ha svar om kort tid, hvis ikke kan de miste tilliten til Hansen.

– Det må komme raskt, innen et par dager, sier nestleder Marie Sneve Martinussen til avisa VG.

Høyre ber om at Hansen sier alt sånn som det er. Kristelig Folkeparti tar saken på alvor, men vil vente med å si om de har tillit til henne.

– Det ser ut som en alvorlig sak. Vi må få oversikt over alle detaljer før vi går inn i en konklusjon på dette. Det sier leder Olaug Bollestad til Adresseavisen. Venstres leder Guri Melby har samme syn på saken.

Ap og Sp jobber for å få flertall til sitt budsjett-forslag. De håper å få med Sosialistisk Venstreparti (SV) på dette, siden de tre partiene har lyst til å jobbe sammen. Men heller ikke SV vil love at de har full tillit til Hansen.

– Vi tar med oss at hun har beklaget denne saken. Men vi kjenner den enn så lenge kun gjennom mediene. Det er for tidlig å konkludere. Vi vil mer om hva som har skjedd, og hva Hansen har gjort. SV har tillit til henne, men da må hun gjøre alt hun kan for å belyse og rydde opp i saken. Det sier Audun Lysbakken til NTB. Han er leder i SV.

Så sent som sist torsdag deltok Hansen på et møte om rot med pendlerboliger. Møtet var om utvalget som skal se på hvilke regler som skal gjelde. Presidentskapet på Stortinget snakket om hvem som skal være med i et slik utvalg. Det skriver avisa Dagens Næringsliv.

– Jeg visste ingenting om saken før den kom i mediene tirsdag. Det sier Svein Harberg fra Høyre. Han er første visepresident.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå