Norge
Bildet er av Rasmus Hansson som står på en talerstol. Han er innendørs. Til høyre for ham er det et flagg med logoen til Miljøpartiet De Grønne.

Mener stortingspresidenten bør slutte

Rasmus Hansson fra MDG mener stortingspresidenten bør slutte. Flere andre partier vil ha flere svar før de sier seg enige med Hansson.

Eva Kristin Hansen ble valgt som ny stortingspresident 9. oktober i år. Hun er politiker for Arbeiderpartiet (Ap). Da Hansen ble valgt, sa hun til nyhetsbyrået NTB at det var en viktig oppgave å skape ny tillit til Stortinget, etter rot med pendlerboliger. I sin nye rolle fikk hun det øverste ansvaret for å følge opp disse sakene.

– Det har vært så mange saker nå som har bidratt til å gi folk mindre tillit til norske politikere, sa hun.

Nå sier Hansen at hun ikke forsto reglene selv. Det gjør at partiet Rødt krever flere svar fra henne. Fremskrittspartiet (Frp) ber henne tenke etter om hun bør slutte som stortingspresident. Og Miljøpartiet De Grønne (MDG) mener svaret er klart. De mener hun bør slutte.

– Hun har vel ikke gjort noe mer galt enn andre. Men hun har det nest høyeste vervet i landet. Den som har det, må ta ekstra mye ansvar, sier Rasmus Hansson til kanalen NRK. Han er stortingsrepresentant for MDG.

Han mener det er viktig at det blir ryddet opp i det rotet som har vært med politikere og pendlerboliger. Flere har i høst sagt at de har misforstått hvilke regler som gjelder. Det gjør at flere har fått bolig av Stortinget, selv om de kanskje ikke burde fått det.

Hansson sier at Hansen bør vise at det er slutt på rotet. Han mener hun kan gjøre det ved å si fra seg vervet.

Saken ble kjent tirsdag. Da skrev Adresseavisen at Hansen flyttet sammen med sin mann i en felles bolig på Ski, like utenfor Oslo. Den var 29 kilometer fra Oslo. Kravet for å få pendlerbolig er 40 kilometer. Men Hansen oppga en adresse i Trondheim til Stortinget. Det var en hybel hun leide hos Trond Giske, som tidligere var nestleder i Ap. Hansen endret ikke på dette før i 2017. Da hadde hun bodd på Ski siden 2014. Det skriver avisa Aftenposten.

Hansen beklaget i en e-post hun sendte til Adresseavisen.

– Flere representanter har denne høsten blitt klar over at de har misforstått reglene for pendlerboliger. Jeg er dessverre blant dem. Jeg kan ikke annet enn å beklage at jeg ikke sørget for å sjekke dette grundig, skrev hun.

Siv Sandvik er politisk redaktør i Adresseavisen. Hun har skrevet en kommentar om saken. Hun synes det er rart at Hansen ikke har begynt å rydde opp før avisa tok kontakt. Hun kan heller ikke forstå at Hansen ikke tenkte gjennom saken da det var mange saker om samme tema i høst.

Partiet Rødt krevet at Hansen gir en god forklaring på hva som har skjedd i saken.

– Det er stortingspresidenten som skal rydde opp nå på vegne av ganske mange representanter som har misforstått. Hun er selv en av dem. Da trenger vi å vite hva hun har gjort i denne saken, sier Marie Sneve Martinussen. Hun er stortingsrepresentant og nestleder i partiet.

Sylvi Listhaug er leder i FRP. Hun mener i likhet med MDG at Hansen må tenke gjennom saken. Men hun ønsker ikke å be Hansen slutte. På samme måte som Rødt, ønsker hun også flere svar fra Hansen.

– Hun bør vurdere sin stilling. Og vi ønsker at hun kommer til Stortinget og redegjør for saken. Det sier Listhaug til nyhetsbyrået NTB.

Rigmor Aasrud er parlamentarisk leder for Ap. Hun sier de har tillit til at Hansen kan gjøre en god jobb.

– Det er en krevende sak. Hun har vært i god tro og ment at hun har gjort ting riktig, sier Aasrud til NTB.

Hun mener dette viser at det er viktig å få klarere regler. Aasrud sier hun har snakket med Hansen om saken.

– Sånne saker er ikke bra for oss på Stortinget. Jeg skjønner at folk stiller spørsmål ved det, sier Aasrud.

Senterpartiet har også tillit til Hansen. Det sier Marit Arnstad. Hun er parlamentarisk leder for dem.

– Vi har merket oss at Eva Kristin Hansen har beklaget denne saken. Vi har fortsatt tillit til Hansen som stortingspresident, sier Arnstad til NTB.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå