Norge

Regjeringen innfører nye smitteverntiltak

Den nye omikronvarianten skaper bekymring, også i Norge. Nå innfører regjeringen nye tiltak for å begrense smitten.

Omikronvarianten sprer seg raskt rundt i verden. Det skaper bekymring, også i Norge.

Verdens helseorganisasjon har advart om at følgene kan bli alvorlige.

Nå innfører regjeringen nye smitteverntiltak. Det gjør de for å begrense smitten av den nye varianten.

Regjeringen varsler om de nye tiltakene i en pressemelding. Der skriver de at det er sannsynlig at omikronvarianten er mer smittsom enn tidligere varianter.

Dette er de nye tiltakene:

  • De har testet positivt, må sitte lengre i isolasjon. Har du fått positivt svar på en koronatest, skal du nå være isolert i sju dager.
  • Hvis noen i din husstand har grunn til å tro at de er smittet av omikronvarianten, skal du være i karantene i ti dager. Det gjelder også hvis du har hatt nær kontakt med andre, for eksempel en kjæreste. Gjelder dette deg, har du krav på PCR-test minst tre dager før karantenen er over.
  • Har du vært i kontakt med noen som kan ha vært smittet av omikronvarianten, har du plikt til å teste deg. Det skal skje to ganger. Den første så snart som mulig. Den andre mellom tre og sju dager etter nærkontakten. Hvis du har mulighet skal du også unngå nærkontakt med andre mennesker i denne perioden.

Reglene må følges uansett om du er vaksinert eller ikke. De gjelder ikke lenger hvis du kan bekrefte at smitten ikke kommer fra omikronvarianten.

Lørdag ble det kjent at den nye varianten har spredt seg til Europa. Det er sannsynlig at vi snart vil få smittetilfeller av viruset i Norge også.

Bjørn Guldvog er Helsedirektør. Han tror det vil kunne bli flere smitteverntiltak fremover. Likevel tror han ikke det blir full nedstengning igjen. Han forklarer at smittevern-tiltakene nettopp er ment for å hindre at dette skjer.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå