Norge
Statsminister Jonas Gahr Støre og Camilla Stoltenberg i FHI på pressekonferansen om koronasituasjonen i Marmorhallen torsdag. Foto: Annika Byrde / NTB

Dette er tiltakene som gjelder nå

Mange kommuner rundt Oslo får nye regler som følge av korona. Regjeringen håper det kan bremse hvor fort den nye omikron-varianten sprer seg.

Nylig ble det funnet en ny variant av korona. Den fikk navnet omikron. Nå fører den til at det blir nye og strenge regler i Norge.

– Vi har fått et stort utbrudd av omikron i Oslo, sa statsminister Jonas Gahr Støre torsdag. Folk ble smittet på et arrangement. Alle som deltok var fullvaksinert, også de som er smittet. Alle hadde også testet seg med en hurtigtest.

(Du kan lese listen over tiltak nederst i saken)

Støre minnet om at det fortsatt er slik at flest blir smittet med delta. Derfor er det viktig å vaksinere folk raskt. For vaksinen virker godt mot delta. Han sa at det nå er et mål at alle over 65 år skal få tredje dose før jul.

– Vi vet at det er mulig å bli smittet med omikron selv om du er fullvaksinert. Det tyder på at vaksinen virker mindre mot smitte, sa Støre. Han håper likevel at vaksinen kan bidra til at folk blir mindre alvorlig syke.

– Vi håper at vaksine vil beskytte mot alvorlig sykdom. Men vi vet ikke det sikkert. Derfor vil vi nå si stopp for å være sikre, sa Ingvild Kjerkol. Hun er helseminister.

Men Støre sa det er behov for flere tiltak. Håpet er at det kan hindre at sykehus blir for fulle. Det er også viktig for å bremse og hindre smitte med omikron. De nye reglene skal gjelde i 14 dager. Men han er klar for å gjøre mer hvis smitten øker.

– Det kan bli behov for å lage nye og strenge tiltak på kort tid. Nå er det behov for tiltak i Oslo og kommunene rundt, sa Støre. Men han varslet også at det vil komme råd til folk i hele landet.

– Når smitten er kommet til landet, må vi regne med at den sprer seg i landet. Derfor vil vi komme med råd for hele landet for å bremse den. Vi er avhengig av at alle stiller opp, sa Støre.

– Pandemien er ikke over. Den nye varianten ble funnet for ni dager siden. Siden da er den blitt kjent i hele verden. Det vi har sett de siste dagene, gjør at det kan virke som vi har smitte som sprer seg i Norge, sa Camilla Stoltenberg. Hun er direktør i Folkehelse-instituttet (FHI).

– Det vi gjør nå er å bremse smitten til vi får vaksinert flere, og til å få mer kunnskap. Vi tror ikke det er mulig å hindre at den sprer seg, sa hun.

(Her kan du se pressekonferansen på nytt)

Noen av de nye tiltakene vil kunne føre til at bedrifter tjener mindre penger. Trygve Slagsvold Vedum sa de er klare med penger til hjelp. Han er finansminister.

De nye påbudene vil kunne bli tatt i bruk i andre regioner der det blir funnet omikron.

Dette er tiltakene:

Regionale påbud:

 • Krav om munnbind på steder der det er umulig å ha minst én meter avstand. Dette er butikker, kjøpesentre, serverings-steder, kollektiv-transport, innendørs stasjonsområder og i taxi. Det er unntak for barn under 12 år folk som ikke kan bruke munnbind.
 • Krav om hjemmekontor der det er mulig. Det kan være hele eller deler av uken, så lenge det er mulig uten at det er hinder for en tjeneste som er viktig og nødvendig.
 • Det kan bare være 100 personer samlet på et privat arrangement. Enten det er i et leid, lånt eller offentlige lokale.
 • Serverings-steder og arrangører har en plikt til å føre liste over hvem som har vært gjester. Servering av alkohol må skje ved bordet. Det er også krav om at alle gjester har en plass å sitte.
 • Det kan bare være 600 personer på offentlige arrangementer som skjer inne og er uten faste plasser. De 600 må være delt i grupper på 200.

Dette er påbud som gjelder i flere kommuner fra natt til 3. desember. Disse er i disse 39 kommunene:

Oslo, Asker, Bærum, Grue, Kongsvinger, Nord-Odal, Sør-Odal, Eidskog, Hurdal, Nannestad, Ullensaker, Gjerdrum, Nes, Lørenskog, Lillestrøm, Rælingen, Aurskog-Høland, Enebakk, Nordre Follo, Ås, Nesodden, Frogn, Moss, Eidsvoll, Nittedal, Halden , Hole, Indre Østfold, Kongsberg, Lunner, Marker, Moss, Rakkestad, Råde, Sarpsborg, Skiptvet, Vestby, Våler og Øvre Eiker.

Statsforvalteren i Vestland fylke ønsker at de aller fleste tiltakene også skal gjelde i kommuner rundt Bergen. Det er ikke vedtatt enda. Det dreier seg om kommunene Alver, Askøy, Austevoll, Austrheim, Bergen, Bjørnafjorden, Kvam, Osterøy, Samnanger, Vaksdal, Voss og Øygarden.

Nasjonale råd:

 • Voksne blir bedt om å holde avstand, gjerne en meter. Folk blir bedt om å unngå klemmer og håndhilsing.
 • Det bør bli lagt til rette for at folk jobber fra hjemmekontor.
 • Folk blir bedt om å færrest mulig nærkontakter.
 • Folk blir bedt om å bruke munnbind der det er vanskelig å holde minst én meter avstand.

Regler på grensa:

 • Fra natt til fredag må alle som kommer til Norge, teste seg innen 24 timer. Det gjelder også folk som er fullvaksinerte.
 • Det kan bli gjort på tre ulike måter. Enten på en teststasjon på grensa, på offentlig teststasjon, eller ved en selvtest.
 • Viser testen spor av smitte, er det påbud om å ta en PCR-test. Det skal skje så fort som mulig, og senest innen 24 timer.
Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå