Norge
Teststasjonen ved E6 på Svinesund etter at det igjen er innført pålegg om at alle reisende må teste seg for koronavirus og omikronsmitte ved innreise. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Lange køer for å teste seg på grensa

Det var lange køer ved Svinesund og Gardemoen fredag. Alle som reiser må teste seg for korona-viruset.

Torsdag laget regjeringen strenge regler som følge av korona-viruset. De siste ukene har det vært mye smitte. Derfor måtte regjeringen gjøre noe.

Noen av disse reglene gjelder strengere testing på grensa. Det førte til lange køer, både på Gardermoen og Svinesund fredag.

– Det er bra trøkk her nå. Det sier Jostein Stø til nyhetsbyrået NTB. Han jobber ved testsenteret på Svinesund.

Nå er det igjen nødvendig å ta en korona-test på vei inn til Norge. Grensa til Svinesund er veldig travel hver dag. Det fikk testsenteret kjenne på i dag.

– For øyeblikket er det en god del kø, så vi gir noen tilbud om å teste seg hjemme i løpet av 24 timer, så folk ikke må vente så lenge. Reglene sier at vi ikke skal være nødt til å bruke mer enn halvannen time på testområdet. Men det går fort litt tid likevel, sier Stø.

For bare få dager siden var det normal trafikk på grensa. Det endret seg natt til fredag. Flere hundre har testet seg i løpet av de første timene fredag morgen.

Stø sier også at det er en del busser som kommer. Da er det fort rundt 20 eller 30 personer som må testes og deretter vente 15 minutter før de får svar.

De som tester positivt, må isolere seg. De som har adresse i Norge, kan få lov til å reise hjem for å isolere seg. De som ikke har adresse må isolere seg på hotell.

– Er det noen som er smittet i en buss, står vi for transport til isolasjonshotell, sier Stø.

Det var også lange køer på Gardermoen fredag.

– Det begynner å bli kø, så vi har startet med slusing av passasjerer. Det vil si at for å unngå at mange står sammen, så vil en del reisende få med seg en hurtigtest og beskjed om at de må teste seg hjemme i løpet av 24 timer. Det sier Gunnhild Grimstad-Kirkeby. Hun jobber for Ullensaker kommune.

Grimstad-Kirkeby sier at de jobber for å øke kapasiteten for å teste ved flyplassen. Kapasiteten vil bli bedre framover.

– Likevel vil det nok ikke være mulig å teste flere enn 4.000 passasjerer i døgnet. Så i den grad pågangen blir større enn det, så må noen reisende teste seg andre steder, sier hun.

---

Kort om saken

  • Torsdag laget regjeringen strenge regler som følge av mye smitte av korona-viruset.
  • Det har ført til lange køer på grensa.
  • Både Svinesund og på Gardermoen står mange i kø for å teste seg.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå